HáziPatika.com

Óvodások nyújtottak elsősegélyt!

Baleseti szituációk élethű következményeit játszották el és mutatták be elsősegély-nyújtási képességüket magyar és szlovák óvodások Nyírbátorban.

A 4-5 éves kicsik a helyszínen meglepő felkészültségről tettek tanúbizonyságot. Szakemberek szerint az elsősegély-nyújtási ismeretek minél korábbi elsajátítása nem csak válsághelyzetek esetén lehet hasznos, hanem olyan alapvető emberi értékeket is elmélyít, mint a szolidaritás, az empátia. Ezért is indított a Szlovák Vöröskereszt óvodai egészségnevelő és elsősegélynyújtó oktatást.

Szlovákiában már húsz éve megy ez a program, most a Magyar Vöröskereszt is átveszi az ott sikeresen zajló óvodásoktatási programot.
Az elsősegélynyújtás alapvető emberi feladat: az áldozatoknak - a mentők kiérkezéséig - is segítséget kell nyújtani, de csak minden tizedik sérült kap megfelelő elsősegélyt a helyszínen tartózkodóktól. Pedig szakemberek szerint túlzás nélkül állítható, hogy az elsősegélynyújtók nagyon sokszor életmentők.

A vöröskeresztes rendezvény helyszíne azért lett Nyírbátor, mert a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vöröskereszt már hosszú évek óta kiváló szakmai és emberi kapcsolatokat ápol a szlovákiai Tőketerebes térségének Vöröskereszt-szervezetével.

A találkozón Gyékiss Emil, a Magyar Vöröskereszt megbízott főigazgatója és Zuzana Rosiarová Kesegová, a Szlovák Vöröskereszt főtitkára is részt vett.

Az elsősegély-oktatás módszertana hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, a tisztán elméleti alapú képzést és vizsgáztatást mára felváltotta a gyakorlatias szemléletmód, az úgynevezett baleseti szimuláción alapuló oktatás. Képzett imitátorok játsszák el valósághű helyszíneken egy lehetséges baleset vagy rosszullét következményeit, így szemléletesebb az oktatás.

A módszer kezdetei a II. világháborúig nyúlnak vissza. London bombázásakor a helyi mentőszolgálatok speciális tanfolyamot szerveztek, amelyen nagy hangsúlyt fektettek az élethű körülmények utánzására. A módszer annyira hatékonynak bizonyult, hogy a szövetséges partraszálló erők egészségügyi alakulatainak a képzésénél is bevezették. Hazánkban jelenleg egyedül a Magyar Vöröskereszt alkalmazza a. baleseti-szimuláción alapuló oktatási módszert - tájékoztatta a HáziPatika.com-ot Harrach Gábor, Magyar Vöröskereszt kommunikációs igazgatója.