HáziPatika.com

Elpusztíthatatlan baktérium miatt lebontották az intenzív osztályt

Már 18 halálos áldozata van annak a baktériumnak Spanyolországban, amely minden antibiotikummal szemben ellenálló, ráadásul képtelenség kiirtani a helyiségből, falakból.

A halálesetek miatt az ügyészség előzetes vizsgálatot indított a a madridi kórházban.

A vizsgálat célja, hogy minden tényt tisztázzon az Acinetobacter baumannii baktérium megjelenésével kapcsolatban a madridi egyetemi kórházban, amely a spanyol főváros egyik legnagyobb egészségügyi központja. Az El Pais napilap vasárnap arról számolt be, hogy 2006. februárja óta összesen 252 embert fertőzött meg a kórokozó.

Ráadásul az is kiderült, hogy a baktériumot nem lehet elpusztítani, ezért le kellett bontani az intenzív osztályt, és újat kellett építeni helyette.

Bár az El Pais napilap a 18 halálos áldozatot közvetlenül a fertőzéssel hozza összefüggésbe, a kórház igazgatója, Joaquin Martinez egy vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta, a baktérium is hozzájárult ugyan, mégsem ez volt a fő oka haláleseteknek: a fertőzést követő egyéb mikroorganizmusok is hozzájárultak a betegek halálához.

Az Európai Betegségmegelőző és Ellenőrző Központ (ECDC) tavaly arra hívta fel a figyelmet, hogy a kórházi fertőzések, mint például az Acinetobacter baumannii, talán a legsúlyosabb fertőzésveszélyt jelentik az Európai Unióra nézve.

Az Acinetobacter baumannii általában az intenzív osztályon fekvőket támadja, és a fertőzés gyorsan tüdőgyulladáshoz vezethet. A baktériumok nyílt sérüléseken, katéteren és lélegeztető csövön keresztül jutnak a szervezetbe, és különösen veszélyes azok számára, akiknek legyengült az immunrendszerük. Leggyakrabban idős emberek, a gyermekek és az immunrendszer hiányos működésével járó betegségekben szenvedők fertőződnek meg.
Könnyen terjed egészséges látogatók és a kórházi személyzet közvetítésével a szomszédos kórházi osztályokra és más egészségügyi intézményekre.
A baktérium más országban sem ismeretlen: 2003-ban körülbelül 20 ember halálát okozta észak-franciaországi kórházakban.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress