HáziPatika.com

Nem menthető meg több magzat

A terhesség 24. hete előtt született magzatok életesélyei továbbra sem javultak - annak ellenére sem, hogy az orvostudomány folyamatosan fejlődik - olvasható egy friss tanulmányban.

A publikáció egy héttel azelőtt jelent meg, hogy a brit alsóház szavazott volna a művi abortuszok időbeli korlátozásáról.
A szerzők szerint az elmúlt 12 évben semmit sem javult a 24. hét előtt születettek életkilátása, mely jelenleg a legális határ a művi vetélés elvégzésére. A szerzők úgy vélik, hogy az orvostudomány elérte a koraszülöttek életképességének határát.
Az alsóháznak azt kell eldöntenie, hogy az egészségügyi ellátás folyamatos fejlődése miatt az életképesség határát lejjebb szállítsák-e, ez például az abortusz elvégzését befolyásolná. A szakemberek szerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a 24. hét előtt született gyerekek esélyei javultak volna az elmúlt években.

David Field professzor és kollégái a Leicester Egyetemről megvizsgálták a Trent egészségügyi régióban a 26. hét előtt születettek túlélési esélyeit 1994-1999 illetve 2000-2005 között.
Az elemzés 16 kórház 55.000 születését foglalta magába. Annak ellenére, hogy a babák több mint fele a 23. hét előtt született, a vizsgált 12 év alatt mindvégig átlag 18 százalék maradt életben.
Ugyanezen idő alatt 150 baba született a 22. hétre. Az ő kezelésük eredménytelen volt, egy sem maradt életben.
Jelentős fejlődés csupán az érettebb, 24 és 25. hét között születettek esetében volt megfigyelhető. 2000-2005 között született 497 gyermek közül 236 (47 százalék) ment haza, a 1994-1999 közötti 36 százalékhoz képest.

A vizsgálat adatai valószínűleg jól tükrözik az egész Angliában várható eredményeket, ezért a kutatók úgy vélik, hogy a várható túlélési határt már elérte az orvostudomány.

Egy másik szakember szerint ugyanakkor a javuló túlélés az érettebb újszülöttek körében azt bizonyítja, hogy mennyire fontos a legújabb eredményekhez igazodó kezelés.
Neena Modi professzor, az Imperial College London munkatársa arra figyelmeztet, hogy a terhességi koron kívüli egyéb faktorok, mint például a gyermek neme, a szülést megelőző szteroid-terápia, egyes vagy ikres szülés, a születési súly ugyancsak befolyásolja a túlélést, tehát az extrém koraszülöttek ellátására vonatkozó irányelvek nem alapulhatnak pusztán a születési koron.