HáziPatika.com

A szopás intelligensebbé tesz!

Nem tudni, hogy az anyatejtől vagy magától a szopás alatti kommunikációtól, de egyértelműen bizonyított, hogy okosabbak lesznek azok a gyerekek, akiket anyatejjel tápláltak.

A hosszabb ideig anyatejjel táplált, tápszert nem evő gyerekeknek jobb eredményeik lettek az intelligencia-teszteken - jelentették kanadai és fehérorosz kutatók.

Találomra osztottak két csoportra 14 ezer újszülöttet fehérorosz klinikákon és kórházakban, és az egyik csoport édesanyáit kifejezetten bátorították a minél tovább tartó, kizárólagos szoptatásra, a másik csoport semmilyen különös tanácsot nem kapott.

A felmérés egyik eredménye, hogy a bátorítást hatott: az édesanyák hosszabb ideig szoptattak, és kisebb valószínűséggel tértek át a tápszerre.
A szoptatásra bíztatott csoport 3 hónapos babái közül 73 százalék szopott, míg a szoptatásra nem buzdított csoportban csak a 3 hónaposok 60 százalékát táplálták anyatejjel.
A hatodik hónapban a szoptatást előnyben részesítő csoport fele folytatta az anyatejes táplálást, a másik csoportban már csak a gyerekek harmada szopott. A támogatott csoport ráadásul hétszer olyan gyakorisággal táplálta kizárólagosan anyatejjel gyermekét.

A gyermekek fejlődését 6 és fél éves korukig követték. Kiderült, hogy az anyatejjel tápláltak általában 5 százalékkal jobban teljesítettek az intelligencia-tesztek során.
Már korábbi tanulmányok is utaltak arra, hogy a szoptatás kedvező hatást gyakorolhat az értelmi képességekre, de nem tudták meghatározni, hogy a szoptatás teszi-e, vagy pedig a tény, hogy a szoptatást előnyben részesítő anyák eltérnek a többiektől. Jelen kísérlet véletlenszerű jellege a félreértéseket hivatott kiküszöbölni.
"Azok az anyák, akik csak szoptatnak, különböznek a többiektől. Okosabbak, többet foglalkoznak a gyermekükkel. Sokat olvasnak nekik, többet játszanak velük" - mondta Dr. Michael Kramer a montreali McGill Egyetem munkatársa, a kísérlet vezetője.

A kutatás a 90-es évek közepén indult, és eredetileg az Egyesült Államokban és Kanadában akarták elvégezni, de akkoriban a legtöbb kórházban rutinszerűen szorgalmazták a szoptatást. Ezért választották végül a Belarusz Köztársaságot, mivel ott nem volt ilyen egyértelmű ajánlás.
Kramer szerint az nem tiszta, hogy mi okozza ezt a jelenséget. "Talán az, hogy a hosszabb szoptatás több interakciót eredményez anya és gyermeke között. Az oka lehet testi és lelki egyaránt, de a tejben található valamelyik alkotóelem vagy hormon is okozhatja."