HáziPatika.com

Ne szívja, mert megSZÍVhatja

Minden ötödik ember halálát a dohányzás okozza - erre most kivételesen nem a tüdőgyógyászok vagy az onkológusok hívták fel a figyelmet, hanem Kardiológusok Kongresszusának résztvevői Balatonfüreden.

A cigarettázás a szív- és érrendszeri betegségek 25-30 százalékáért felelős, míg a tüdőrákos esetek 90-95 százalékáért, az idült gyulladásos légúti betegségeknek pedig a 80-85 százalékáért felelős a dohányzás.

A szakma 52. kongresszusán külön szekcióülésen foglalkoztak a dohányzással: a Magyar Tüdőgyógyász Társasággal közösen szeretnének egy hosszú távú stratégiát kidolgozni, melynek segítségével meggyőzhetőek lennének az emberek az életmódváltás előnyeiről.

Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy körülbelül 220 milliárd forint bevétel származik a dohányáru forgalmából, azonban cigarettázás miatti megbetegedések kezelése ennek duplájába kerül.

A társaság jó döntésnek tartja, hogy a kormány is csatlakozni kíván ahhoz az európai uniós ajánláshoz, amely korlátozná a dohányzást a nyilvános zárt helyeken.

Napjainkban a világon mintegy 1,3 milliárd ember szívja, fújja a füstöt.

A Magyar Kardiológusok Kongresszusán külön blokkban foglalkoztak a szív elektromos terápiájával, a pacemaker kezeléssel, amely ebben az évben ünnepli ötvenéves évfordulóját.
Ez nem csak a szakma, hanem a betegek szempontjából is fontos előrelépést jelent.

Világviszonylatban 1958-ban végezték el az első pacemaker beültetést, amely Ake Senning szívsebész nevéhez fűződik. A 43 éves beteg haláláig (mely 2001-ben következett be) több mint 20 pacemakerrel kapcsolatos műtéten esett át.
Ez idő alatt a páciens egymilliárd szívütését egyre korszerűbb, méretében egyre kisebb eszköz koordinálta.

Külön kuriózumnak számított, hogy a részvevők megtekinthettek egy kiállítást, ahol nyomon követhetik a pacemakerek fejlődésének történetét.