HáziPatika.com

Etesse okossá a gyerekét!

Azok a gyerekek, akik megfelelően táplálkoznak, jobban teljesítenek az iskolában - áll egy kanadai felmérésben, amelyet ötödikesek körében végeztek.

Nyelvi tesztet végeztettek rajtuk, és majdnem 20 százalékuk elbukott a vizsgán.

Azok a tanulók, akik megfelelő mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget, fehérjét, rostot és más egészséges tápanyagot vesznek magukhoz, jelentősen jobb eredményeket értek el - ismertette adatait dr. Paul J. Veugelers, az edmontoni Alberta Egyetem munkatársa.

Bár az egészséges táplálkozást fontos tényezőnek tartják az iskolai teljesítmény szempontjából, eddig kevés kutatást végeztek ebben a témában.

Minél egészségesebben és változatosabban táplálkozik egy gyerek, annál kisebb valószínűséggel bukott meg a teszten. Ezt az eredményt még a családi háttér, az iskola és a nemek tényezői sem befolyásolták jelentősen.
A sok gyümölcs-és zöldségfogyasztás, a kevesebb zsírbevitel szintén összefügg a teljesítménnyel.

Veugelers elmondása szerint a korábbi kutatások főleg a reggeli jelentőségére, illetve az éhség és a hiányos táplálkozás káros hatásaira összpontosítottak.
"A mi tanulmányunk kibővíti az ismereteket azzal, hogy bemutatja a teljes táplálkozás független fontosságát az iskolai teljesítmény szempontjából. Nyomatékosítja, hogy nem csak a reggeli fontos a gyerekek számára, de az egész napi táplálékbevitel is."