HáziPatika.com

Új gyógyszer az Alzheimer-kór ellen

Tudósok olyan új gyógyszert fejlesztettek ki, amely az agyi sejtekhez kapcsolódva képes visszafordítani az Alzheimer-kór tüneteit. A szer állatkísérletek során már bizonyított, és a kutatók remélik, hamarosan humán tesztekre is sor kerülhet.

A szer blokkolja az enzimeket, amelyek az agyi plakkok kialakulásáért felelősek. Ezek a plakkok kulcsszerepet játszanak az Alzheimer-kór kialakulásában.

"Ha minden a tervek szerint halad, 10 éven belül sor kerülhet a szer forgalmazására. Az állatkísérletek világosan bizonyították, hogy a szer hatásos. A kérdés csak az, a szer képes e átjutni az emberi vér-agy gáton. Ha igen, akkor hatalmas lehetőségek rejlenek a szer alkalmazásában"- nyilatkozta Dr. Kai Simons a drezdai Max Planck Molekuláris Sejtbiológiai és Genetikai Intézet munkatársa.

A vér-agy gát a szervezet természetes védelmi rendszere, amely megóvja az agyat a vérben lévő veszélyes szerektől, ezért az agyat célzó gyógyszereknek mind át kell jutniuk valahogy ezen a védőgáton.

A közvetlen az agyba fecskendezett szer egerek esetében négy órán belül az agyi plakkok 50 százalékos csökkenését eredményezte. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint jelenleg 18 millió Alzheimer-kórban szenvedő beteg él világszerte, számuk pedig 2025-re elérheti a 34 milliót.