HáziPatika.com

Vakságot okoz és gyógyíthatatlan: makuladegeneráció

A vizsgált emberek 20 százalékánál fedezték fel az időskori makuladegeneráció (AMD) tüneteit abban a 18 napos szűrési kampányban, amelyet Budapesten, Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenben, Kecskeméten, Pécsett, Székesfehérvárott, Győrött tartottak.

A rendezvényekre ellátogatók tájékoztatást kaptak a kockázatokról, az AMD kialakulását elősegítő hatásokról, magáról a betegségről és hatékony megelőzéséről.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének közel 20.000 fős tagságának kétharmada 60 év feletti, rengetegen idős korukban veszítik el a látásukat, leggyakrabban makuladegenerációban. A betegség részleges vagy teljes vakságot okozhat, és gyógyíthatatlan.

A szűrést speciális buszokon végezték. A szűrőkampány alatt a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetség (MGYOSZ) adománygyűjtésbe kezdett.
Április 24-én nyitották fel ünnepélyesen az adománygyűjtő gömböt, és abban 255.291 Ft-ot számoltak össze a szervezők.
Az összeget a hangos könyvtáruk bővítésére, vakvezető kutya kiképzésére és más, a szövetség munkáját segítő tevékenységre fordítja.

Az időskori makuladegeneráció mintegy 150 millió embert érint világszerte, a 65 év feletti európai lakosok több mint felénél pedig kimutathatók a betegség tünetei. A WHO becslése szerint az AMD előfordulásának gyakorisága a következő néhány évtized során meg fog háromszorozódni.

Az AMD kampánybusz jelenleg Szlovákiában állomásozik, ezt követően bejárja Csehországot, Lengyelországot, Észtországot, Lettországot, Litvániát, Görögországot és Romániát is.