HáziPatika.com

Tikmony vagy nem tikmony?

Nincs tiltólistán a tojás (régiesen tikmony), mert továbbra sem egyértelmű a tudomány álláspontja arról, hogy mennyi tojást szabad enni anélkül, hogy növelnénk egyes betegségek kockázatát.

Egy friss tanulmány magasabb halálozási arányt mutat azon egyesült államokbeli férfiak körében, akik hetente hét vagy több tojást esznek, ezen belül is főként a cukorbetegek között. Ugyanakkor The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint semmiféle összefüggés nem mutatható ki a tojásfogyasztás és a szívinfarktus illetve az agyvérzés között.

A tanulmányokkal együtt több elemzőt is megszólaltattak, akik mind úgy vélték, hogy szűklátókörűség lenne csupán a tojásra fogni egyes betegségek kockázatának emelkedését, hiszen nem lehet tudni, hogy mi egyebet fogyasztottak a kutatásban részt vevő személyek.

"Bárki, aki krónikus betegségben szenved, például a cukorbetegségben, annak sokkal elővigyázatosabbnak kell lennie az étrendje megválasztásában. Neki fontos lenne konzultálnia egy dietetikus szakorvossal. Mindenesetre tény, hogy a tojás nagyon tápláló, hasznos étek. Arról kell csak megbizonyosodnunk, hogy fogyasztását nem visszük-e túlzásba" - tanácsolja Kathleen Zelman, a WebMD internetes oldal táplálkozástudományi igazgatója.