HáziPatika.com

Újabb illegális vérbankra derült fény Kínában

A dél-kínai hatóságok újabb engedély nélkül működő vérellátót találtak - jelentette be az állami média szerdán, napokkal azután, hogy az egészségügyi hivatalnokok közölték, csaknem 5 000 vérbankot zártak be az elmúlt év során.

Amíg Kína folytatja a harcot az országban található vérbankok felszámolása érdekében, a China Daily egy újabb esetről közölt riportot, mely Guangzhou-ban, Guangdong tartomány virágzó fővárosában történt. A város vérellátó központjában dolgozó egyik biztonsági őrt annak gyanújával bocsátották el, hogy illegális vérellátó szervezetben működött közre, írja a China Daily egy helyi lapra hivatkozva.

A cikk azután látott napvilágot, hogy egy tapasztalt egészségügyi minisztériumi dolgozó felhívta a figyelmet a nemzeti vérbank szolgálat még mindig igen súlyos helyzetére. Pedig több mint tíz év telt már el azóta, hogy fertőzött vérkészítmények beadása AIDS krízist okozott az országban. Az egészségügyi miniszter helyettese, Ma Xiaowei elmondta, hogy 4915 vérbankot zárattak be tavaly, mivel nem tartották be a vér gyűjtésére vonatkozó szabályokat - áll a hivatalos Xinhua hírügynökség múlt heti közleményében. A helyettes miniszter azt is elárulta, hogy 280 illegális vérkereskedelemre derült fény. A guangzhoui esetnél vérlemezkéket adtak el. Ezek vérben található olyan alakos elemek, melyek a véralvadásban játszanak kulcsfontosságú szerepet. Súlyosan beteg, vérátömlesztésre szoruló betegek kezelésére alkalmazzák, írja a China Daily.

Az elbocsátott biztonsági őr állítólag összekötőként dolgozott a betegek és az illegális vérkereskedő banda vezetője között. A vérbankban már vérlemezke hiány volt.

Az Egészségügyi Minisztérium 2005-ben - egy részben a kormány által finanszírozott vérkereskedelem következtében létrejött AIDS krízis közepette - kampányt hirdetett az illegális vérkereskedelem ellen. Több ezren, legtöbben tanulatlan gazdálkodók fertőződtek meg főleg Henan tartományban az 1990-es évek folyamán fertőzött vérátömlesztések következtében. A vért illegális véradóállomásokon gyűjtötték. Jelenleg a kormány és az ENSZ 700 000-re becsülik a kínai HIV-fertőzöttek számát.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress