HáziPatika.com

Az éhezés megvédi az egereket a kemoterápia mellékhatásaitól

48 órányi éhezés elég volt egy állatkísérletben ahhoz, hogy az egereknél ne jelentkezzenek a daganatellenes kemoterápia kellemetlen mellékhatása - adta hírül egy hétfőn publikált tanulmány. Ha ugyanezt a kedvező hatást sikerül igazolni emberekben is, az nagy segítség lehet a kemoterápia súlyos mellékhatásaitól szenvedő daganatos betegeknek - és lehetővé teheti még agresszívebb daganatellenes szerek kifejlesztését.

"Nagyon nagy adag kemoterápiás szert kaptak, mégis úgy rohangáltak, mintha nem kaptak volna semmit" - mondta Valter Longo, a Dél-Kaliforniai Egyetem olasz származású kutatója. "Mindenki csak arra koncentrál, hogyan pusztítsa el a daganatsejteket. Mi a többi sejt védelmét helyeztük előtérbe" - magyarázza a szakember.

Longo és csapata már benyújtotta engedélyezési kérelmét egy kisméretű humán vizsgálatra a kaliforniai egészségügyi hatóságokhoz. Kutatásaikban a böjtöléstől eltérő lehetőségeket is keresnek, amelyek kivédik a kemoterápia mellékhatásait. "Lényegében azt a minden élő szervezetben meglévő mechanizmust próbáljuk meg jobban kiaknázni, amely az éhezéshez kapcsolódik, nevezetesen hogy ilyenkor a szervezet ellenáll minden vegyületnek, ami belekerül" - mondta egy telefonos interjúban.

Az éhezésről már korábban kimutatták, hogy jó védekezést jelent a hősokk vagy éppen az acetaminophen mérgezés ellen. Longo és csapata az éhezés védekező mechanizmusát élesztőgombákon, humán sejteken, patkány sejteke és végül egereken tesztelte. A sejtekben és az állatokban egy gyermekkorban gyakori daganatot idéztek elő.

Az eredmények igen figyelemreméltóak voltak. Az éheztetett élesztőgombák a mérgező anyag szokásos koncentrációjának ezerszeresét is kibírták. A humán és a patkány sejtek tízszeres mennyiségű daganatellenes szert viseltek el - miközben a daganatsejtekben ez a hatás nem volt megfigyelhető, sőt, úgy tűnt, az éhezés gyengíti a daganatsejteket. Az egereken nem látszott a fájdalom vagy stressz a kemoterápia után, amelyek egyébként az emberekben szokásos koncentráció 3-5-szörösével zajlottak.

Az állatok ugyan elvesztették testsúlyuk 20 százalékát két nap alatt, de négy nappal a kemoterápia után vissza is szedték. Azok az állatok, amelyek 60 órán át éheztek, testtömegük 40 százalékát adták le, és egy héten belül szedték vissza. A nem éheztetett egerek több mint fele nem bírta ki a kemoterápia mérgező mellékhatásait, és amelyek túlélték azt, 20 százalékot vesztettek súlyukból. A 28 éheztetett egérből csak egy halt meg.

Az egyszeri alkalommal végzet kemoterápia nem volt alkalmas a daganat teljes gyógyítására, de meghosszabbította az egerek életét. A daganat mesterséges létrehozása után az egerek ugyanis általában 30 napon belül meghalnak, az éheztetett egerek azonban 60 napig bírták. Longo és csapat most olyan vizsgálatokat végeznek, melyben arra keresik a választ, hogy több komponensű (több hatóanyaggal végzett) kemoterápia mellékhatásai is kiküszöbölhetőek-e éhezéssel.

"Optimális esetben egyszeri alkalommal az összes daganatos sejt elpusztítására törekszünk, de valójában ez nem is biztos, hogy szükséges. Módszerünkkel - ha embereknél is működik - el lehet végezni több kemoterápiás ciklust is" - mondta a szakember, aki szerint a terápia egyszerűsége miatt nagyon hamar biztonságossá és hatékonnyá lehet majd nyilvánítani. "Nagyon komoly eredményeket várok már néhány héttel azután, hogy elkezdjük az új vizsgálatokat" - mondta Longo, aki azt is kifejtette, hogy egy egyszerű vérteszttel meg lehet határozni, hogy a böjtölés meghozta-e a kívánt hatást. "Egy éven belül a módszert akár bármelyik kórházban alkalmazhatják, ha emberen is működik - de ez nagyon nagy ha" - mondta a kutató.

Az első klinikai vizsgálatok nem a kemoterápiás dózisok emelését célozzák, hanem az éhezés kedvező hatását elemzik majd. Ezután kerülhet sor arra, hogy az éhezés kemoterápiás dózisra gyakorolt hatását elemezzék. "Én úgy hiszem, működni fog a dolog" - mondta Longo az AFP-nek. "Csak meg kell találnunk, hogy mennyi idő szükséges emberben. Ugyanúgy 48 óra vagy több, a más génállomány miatt? Elég jól ismerjük a mechanizmust, bízom benne, hogy megtaláljuk az ekvivalens időt. Biztos vagyok benne, hogy egy vagy két éven belül meglesz" - fogalmazott Longo.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress