HáziPatika.com

Új kezelés cisztás fibrózisban

Német orvosok szerint az egyik depresszióellenes gyógyszer lehet a cisztás fibrózis új ellenszere. Állításukat egereken végzett kísérletekre alapozzák. Az amitriptilin szerintük csökkenti a tüdőben található zsírszerű anyag, a ceramid szintjét.

A szakemberek rájöttek, hogy a ceramid felhalmozódása a tüdő sejtjeinek pusztulását és gyulladást okoz, ami bakteriális fertőzéshez vezet. A cisztás fibrózissal élő betegek leggyakrabban a fertőzésekbe halnak bele. A Nature Medicine vasárnapi számában megjelenő cikk eredményei 18 felnőtt önkéntes cisztás fibrózisos beteg sejtjeinek vizsgálatán és egérkísérleteken alapulnak. Az állatok genetikai módosításnak köszönhetően szintén a betegség tüneteiben szenvedtek.

A közlemény szerzői Erich Gulbins vezetésével (Duisburg-Esseni Egyetem, Nyugat-Németország) azt állítják, hogy az amitriptilin "új és fontos eszköz" lehet a cisztás fibrózisos betegek fertőzéseinek visszaszorításában. Hangsúlyozzák, hogy a megfelelő adagolás létfontosságú, mivel a ceramid teljes hiánya súlyos problémákat okozhat. A ceramid alacsony koncentrációban ugyanis a sejtek létfenntartásában játszik fontos szerepet.

A cisztás fibrózis a CFTR gén mutációja következtében létrejövő betegség, melynek következtében a betegek tüdejét belülről vastag nyákréteg béleli. Európában és Észak-Amerikában 80 000-re becsülik a betegek számát.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress