Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zsugorodunk? Összemegyünk?

kategória: Celeb, Gondolta volna?, Táplálkozás

Amikor John McCain első elnöki vitája alatt kijelentette, hogy az észak-koreai brutális életkörülmények következtében az ottani népesség alacsonyabb déli rokonainál, még valószínűleg nem tudta, hogy az amerikaiak is zsugorodnak.

Észak-Koreát "a világ talán legelnyomóbb és legbrutálisabb uralmaként" aposztrofálva McCain a pénteki vitában elmondta, hogy a dél-koreaiak átlagosan 7,6 cm-rel magasabbak, mint az átlagos észak-koreaiak". Richard Steckel, az Ohio Állami Egyetem közgazdaságtan professzora szerint a két Korea szétválása óta eltelt 40 évben kialakult 7,6 centiméteres magasságkülönbség hatalmas.

"Ezt a magasságot az amerikaiak 300 év alatt nőtték meg, és mindössze néhány évtized leforgása alatt következett be" - mondta Steckel, aki az észak-koreaiak zsugorodását az elnyomással, éhínséggel és nyomorral magyarázza.

Arra is rámutatott ugyanakkor, hogy az amerikaiak, akik a II. világháborúban még az európaiak fölé emelkedtek, az elmúlt 60 évben testmagasságukban lemaradtak a skandináv országok és a hollandok mögött, akik jelenleg a világ legmagasabb emberei.

A 178 cm magas Steckel elmondta, hogy kifejezetten alacsonynak érzi magát, amikor Hollandiába utazik, ahol az átlagos testmagasság 183 cm. Az amerikaiak testmagasságának csökkenéséért hasonló okokat nevez meg, mint amelyek az észak-koreaiak zsugorodásában szerepet játszanak. "Ugyanarról van szó abban a tekintetben, hogy a testmagasság a nettó táplálkozást mutatja" - véli a professzor, aki egyetért azzal, hogy a testalkat hatékony mércéje egy társadalom jólétének.

Médiatár főoldal
animáció

Vitaminok és ásványi anyagok

Vitaminok és ásványi anyagok

Az Egyesült Államokban, ahol minden negyedik ember elhízott, Steckel egyértelműen kizárja az éhezést, mint lehetséges okot arra, hogy az amerikaiak lemaradtak az európaiak mögött. "Lehetséges viszont, hogy bizonyos egészséges mikrotápanyagok hiányoznak az étrendünkből, amit a gyorséttermi ételek uralnak. A testalkatbeli különbségek hároméves kor előtt mutatkoznak meg, mielőtt a gyerekek iskolába kerülnek, mielőtt a kortárscsoport nyomására eltérülnének a megfelelő étrendtől. Ezzel kapcsolatban a professzor a hatékonyabb gyermekvédelemre hívta fel a figyelmet, mivel elmondása szerint "a hollandok híresek kiváló szülés előtti és utáni gondozásukról".

A stressz a másik tényező, amely az emberi növekedést befolyásolja. Roderick Floud brit gazdaságtörténész kiderítette, hogy Nagy-Britanniában a bentlakásos iskolák növendékei többet nőnek akkor, amikor vakáción vannak otthon, ami szerinte annak tudható be, hogy vidámabbak és kevesebb stressz éri őket.

Az Egyesült Államokban az élet és a munka menete Steckel szerint idegőrlő, ami újabb ok arra, hogy az amerikaiak alacsonyabbak, hiszen nem fordítanak elegendő figyelmet a pihenésre és nyaralásra, ami a leengedéshez szükséges lenne.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress
Animáció: HáziPatika.com

2008.10.02 13:55:54

forrás: Medipress


Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések