Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zsugorodik az agyunk! Mozogjon ellene!

kategória: Diabétesz, Neurológia

A zsugorodó agy

John Ratey, a Harvard orvosi karának klinikai adjunktusa szerint "Az öregedést nem kerülhetjük el, de a leépülést igen." Ratey a szerzője a 2008-as "Spark: a testmozgás és az agy forradalmian új tudománya című műnek.

Negyven éves korunktól kezdve évtizedenként agyunk tömegének 5 százalékát veszítjük el.
70 éves korunk táján más állapotok is gyorsíthatják a leépülést. Ahogy öregszünk, egyre kevésbé tudunk megbirkózni azzal a nehézséggel, amit például a szennyező anyagok jelentenek a szervezetünk számára. Ahogy ez a megterhelés egyre több idegsejtet követel, gyengül a köztük levő kapcsolat is az agyban.

Mivel minden egyes ember agyában több, mint százmilliárd idegsejt található, melyek más idegsejtekhez kapcsolódnak, elsőre nem annyira drámai a fokozatos veszteség. Az öregedés során ahogy ez a neurodegeneratív folyamat felgyorsul, komolyabb betegségek is megjelenhetnek.

Az öregedő agynak a vérellátás fokozására van szüksége. Az új és a már meglévő idegsejtek és azok kapcsolatainak létrehozásához kellenek a testmozgás közben termelődő neutrofinok, mint például az agyból származó neutropikus faktor (BDNF), vagy a vaszkuláris növekedési faktor (VEGF) és a dopamin neurotranszmitter.

Készítsünk új agysejteket

A tajvani Nemzeti Cheng Kung Egyetem orvosi karának kutatói nemrég tesztelték a BDNF hatásait különböző korú egerek agyában. A fele csoport napi egy órát futkosott egy útvesztőben, a másik csoport nem végzett testedzést. Ahogy várható volt, az új idegsejtek képződése az agyban drámaian csökkent a középkorú egerek esetében a fiatalabb egerekhez képest. Azt is kimutatták, hogy a testmozgás jelentősen lassítja az idegsejtek pusztulását a középkorú egereknél. Az idegi őssejtek termelődése nagyjából 200 százalékkal javult a testedzést nem végző középkorú egerekhez képest.

Javítsuk a vérkeringést

Az egerekről úgy vélik, hogy nagyon alkalmasak az emberi szervezet modellezésére, de természetesen egy másik fajhoz tartoznak.

Az Észak-Karolinai Egyetem agykutatói azonban nemrég azt találták, hogy azoknak az időseknek, akik rendszeresen mozogtak, jobb volt az agyi vérkeringésük. Összehasonlították a testmozgást végző és az üldögélő emberek agyát 3 dimenziós MRI segítségével. "Az aktív felnőttek agyában több az apró erecske és jobb az agyi vérkeringésük is" - mondta a tanulmány vezető szerzője, J. Keith Smith, az UNC orvosi karának radiológus adjunktusa. "Ezek az eredmények tovább hangsúlyozzák a rendszeres testedzés fontosságát."

A kutatás egy sor más tanulmányra épül, melyet az augusztusi áttekintés összegzett, és amely kimutatta, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás megvédheti az agyat.

Segít karban tartani a vércukorszintet

Scott A. Small, a Columbia Egyetem neurológus adjunktusa felfedezte, hogy a vércukor szintje közvetlen hatással van az agy vérkeringésére.

240 önként jelentkező idős embert vizsgáltak meg funkcionális MRI-vel. Small és munkatársai összefüggést találtak az emelkedett vércukorszint és az agyi vérkeringés romlása között az agyi hippokampusz azon területén, mely a memóriát befolyásolja. Ez egybevág Small azon eredményeivel, melyek megmutatták, hogy a testmozgás segíthet karban tartani a vércukorszintet, mely javítja az agyi vérkeringést.

"A glukóz-anyagcsere javításával a testmozgás a vércukorszintet is csökkenti" - mondta Small. "Tehát a javaslatunk az, hogy mozogjanak sokat."

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.10 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések