Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zsírtól gyógyul az infarktus

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Ha időben fölismerik, megfelelő szakintézetbe kerülve igen hatékonyan kezelhető a szívinfarktus. A koszorúér-elzáródás helyét rövid idővel a drámai esemény után végzett szívkatéteres vizsgálattal megállapítják, az ér átjárhatósága szerencsés esetben helyreállítható. Ha szűkület van, ballonos katéterrel kitágítják és szükség esetén a visszaszűkülés megakadályozására finom fémhálóból font hengerecskét is behelyeznek a beteg érszakaszba.

Ez a folyamat önmagában is bonyolult és fantasztikus orvostudományi teljesítmény, de a helyzet ennél még sokszorta bonyolultabb. A változó ideig oxigénhiányt szenvedő terület sejtjei újraélednek, de ebben kisebb-nagyobb mértékben újabb kóros folyamat indul el: ezt újraáramlási károsodásnak hívják. Az oxigénnel nem megfelelően ellátott szövetek sejtjei, amikor ismét vért kapnak, különös gyulladásos folyamatba kerülnek és ennek biokémiai következménye a szívizom károsodása. Ez olyan mértékű lehet, hogy súlyosabb következménnyel járhat, mint az infarktus idején elszenvedett oxigénhiány okozta sejtfuldoklás.


Siamak Rahman és munkatársai egy cikkükben leírják, hogy az oldat, melyet az ­altatóorvosokból álló csoport gyakran alkalmazott enni nem tudó betegek táplálására, hatékonyan gátolja a szívizomzat infarktust követő, újraáramlási károsodást is. Ez az oldat döntően szójaolajból készül, valamint tojás-foszforlipidet és glicerint tartalmaz, vagyis döntően létfontosságú aminosavakat. A vizsgálat igazolta, hogy az oldat segíti a sejtek épen maradását, amikor olyan súlyos veszélyhelyzet alakul ki, mint a szívinfarktus. További vizsgálatokra lesz szükség, hogy tisztázni tudják, milyen úton védi meg a zsíroldat a szívizomsejtek épségét olyan súlyos helyzet után, mint a koszorúér elzáródás.

2011.08.20 00:02:00

forrás: MTI



Szponzorált hirdetések