Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zsírszegény tejet a kövér kisgyerekeknek

kategória: Elhízás, Gyermek-egészségügy, Táplálkozás

Csökkentett zsírtartalmú tejet kapjanak azok az 1-2 éves gyerekek, akik túlsúlyosak vagy kórosan elhízottak, illetve akiknek családjában előfordult már magas koleszterinszint és/vagy valamilyen szív és érrendszeri megbetegedés - ajánlja az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége.

Az irányelvek részei a szervezet új gyermekvédelmi programjának, amivel a kisgyermekek hosszú távú egészségét kívánják megóvni. "Ha elolvassuk az AAP most kiadott programját, láthatjuk, hogy sok minden változott az ezt megelőzőekhez képest - nyilatkozta Ann Condon-Meyers táplálkozási szakértő - Az AAP most kifejezett ajánlja a zsírszegény tej fogyasztását azoknak a kisgyermekeknek, akik veszélyeztetettebbek szív és érrendszeri megbetegedések szempontjából."
Ez komoly változást jelent az eddig nézethez képest, amely szerint a teljes értékű tej és a benne lévő zsírok elengedhetetlenül szükségesek a kisgyermekek fejlődéséhez.

"Ezt a nézetet semmiféle bizonyíték nem támasztja alá, egész egyszerűen azért terjedt el, mert a józan ész, és a tapasztalatok ezt diktálták - magyarázza Dr. Condon-Meyers - Az anyatej gazdag koleszterinben, az anyatejen nevelkedett gyermekek koleszterinszintje pedig normális (nem magas, de nem is alacsony) - ez volt a megfigyelés. Az anyatejben lévő zsírok ezen kívül nagy szerepet játszanak az agyban a mielinhüvely kialakulásában."

A teljes tej 3,5 és 3,8 százalék közötti zsírtartalommal rendelkezik. Ez az arány a zsírszegény tejeknél 2 százalék vagy az alatti. A túlsúlyos és kórosan elhízott, valamint genetikailag veszélyeztetett gyermekek szervezetében az orvosok szerint a tej zsírtartalma nélkül is van elegendő zsír az egészséges fejlődéshez, ezért egészségüket szem előtt tartva nekik a csökkentett zsírtartalmú, illetve zsírszegény tejeket ajánlják.

Animáció: HáziPatika.com

2008.07.21 09:10:02

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések