Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zsírszegény tej a szívbetegségek ellen

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Napi egy pohár zsírszegény vagy zsírmentes tej fogyasztásával megóvhatja szívünket a különböző megbetegedésektől - olvasható az 'American Journal of Nutrition' című szaklapban.

Médiatár főoldal
animáció

Szívbillentyű- elégtelenség

Szívbillentyű- elégtelenség
Tudósok szerint azoknak a felnőtteknek, akik naponta legalább egy pohár zsírszegény vagy zsírmentes tejet (vagy más egyéb tejterméket) fogyasztanak 37 százalékkal kevesebb az esélyük a szívbetegségek kialakulására, mint azoknak, akik ennél kevesebb zsírszegény tejet isznak.

Hogy felmérjék a szívbetegség kialakulásának kockázatát, a kutatók 5000 45 és 84 év közötti önkéntes vesefunkcióit vizsgálták meg. A veseműködésre jellemző albumin-kreatinin arány (ACR) ugyanis, ha túl alacsony, az könnyen vesegondokat és vele együtt megnövekedett kardiovaszkuláris veszélyforrást jelent.
A vizsgálati adatok szerint a naponta zsírszegény tejtermékeket fogyasztóknak jóval alacsonyabb volt az ACR szintjük, mint a tejet ritkábban fogyasztóknak. A tej valószínűleg magas fehérje, D-vitamin, magnézium és kalciumtartalmának köszönheti jótékony betegségmegelőző tulajdonságait.
A tejben összesen kilenc létfontosságú tápanyag található, többek között kalcium, A-vitamin, D-vitamin, fehérje és kálium. Az Amerikai Étkezési Irányelvek Hivatalának ajánlása szerint felnőtteknek napi három pohár zsírszegény tej fogyasztása javasolt.

Animáció: HáziPatika.com

2008.07.02 15:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Találkozás a halállal

Nemigen szoktunk beszélni róla, szépítjük, kerüljük, hárítjuk a testi elmúlás gondolatát is, akár magunkról, akár szeretteinkről van szó, nem tudunk mit kezdeni a rettenetes valósággal. Milyen hát a halál, testközelből?

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések