Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zsírszegény tej a szívbetegségek ellen

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Napi egy pohár zsírszegény vagy zsírmentes tej fogyasztásával megóvhatja szívünket a különböző megbetegedésektől - olvasható az 'American Journal of Nutrition' című szaklapban.

Médiatár főoldal
animáció

Szívbillentyű- elégtelenség

Szívbillentyű- elégtelenség
Tudósok szerint azoknak a felnőtteknek, akik naponta legalább egy pohár zsírszegény vagy zsírmentes tejet (vagy más egyéb tejterméket) fogyasztanak 37 százalékkal kevesebb az esélyük a szívbetegségek kialakulására, mint azoknak, akik ennél kevesebb zsírszegény tejet isznak.

Hogy felmérjék a szívbetegség kialakulásának kockázatát, a kutatók 5000 45 és 84 év közötti önkéntes vesefunkcióit vizsgálták meg. A veseműködésre jellemző albumin-kreatinin arány (ACR) ugyanis, ha túl alacsony, az könnyen vesegondokat és vele együtt megnövekedett kardiovaszkuláris veszélyforrást jelent.
A vizsgálati adatok szerint a naponta zsírszegény tejtermékeket fogyasztóknak jóval alacsonyabb volt az ACR szintjük, mint a tejet ritkábban fogyasztóknak. A tej valószínűleg magas fehérje, D-vitamin, magnézium és kalciumtartalmának köszönheti jótékony betegségmegelőző tulajdonságait.
A tejben összesen kilenc létfontosságú tápanyag található, többek között kalcium, A-vitamin, D-vitamin, fehérje és kálium. Az Amerikai Étkezési Irányelvek Hivatalának ajánlása szerint felnőtteknek napi három pohár zsírszegény tej fogyasztása javasolt.

Animáció: HáziPatika.com

2008.07.02 15:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések