Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zsírsejtből gyógyszerhordozó őssejtet

kategória: Daganatos betegségek, Őssejt

Humán zsírsejtekből állítottak elő olyan őssejteket a Johns Hopkins Egyetem kutatói, amelyek csapdába ejtik a vándorló daganatsejteket. A PLOS ONE oldalain közölt vizsgálat a glioblasztóma nevű agydaganattal foglalkozott, mely az egyik legagresszívebb betegség. A sebészi terápia nem megoldott, ugyanis a tumor fő tömegéről leszakadó daganatsejtek az agy távolabbi régióiba eljutva újabb gócokat alakítanak ki. Az ellátás részét képezi ugyan a besugárzásos kezelés és a kemoterápia kombinációja, de az eredmények igen gyérek, mivel a túlélés ritkán haladja a meg a diagnózist követő 18 hónapot.

A Johns Hopkins Egyetem munkatársai kötőszöveti eredetű őssejteket állítottak elő, ugyanis zsírsejtekhez könnyen hozzá lehet jutni, további előnyt jelent a módszer költséghatékonysága. Dr. Alfredo Quinones-Hinojosa professzor és munkacsoportja laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatai során egy egyén zsírsejtjeiből és csontvelőjéből előállított őssejteket alkalmaztak, emellett további két alany zsírsejteredetű őssejtjei is vizsgálat tárgyát képezték.

Mindhárom forrás egyértelműen életképesnek bizonyult, a sejtek vándorlási és szaporodási készsége megtartott volt. A zsírsejtek működését módosítani lehet, így arra is rávehetők, hogy daganatellenes gyógyszereket hordozzanak. A tervek szerint a sejteket a műtét előtt kevéssel kellene a betegből kinyerni, majd később visszajuttatni a beteg szervezetébe. Mindazonáltal a klinikai kipróbálás még várat magára.

A fejlesztés iránya ugyan a daganatos terápiát érinti, a módszer azonban felhasználható más biológiai folyamatokban, például a sebgyógyulásban is.

2013.03.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Kalcium - a sokoldalú elem

A kalcium az emberi test számára elengedhetetlenül fontos ásványi anyag, többek között csontjaink fő alkotója. A kalcium sok más életfunkció számára is nélkülözhetetlen: nem működne nélküle a szívizomzat, az immunrendszer és nem alvadna meg a vérünk...

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések