Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zöldséggel az alacsony vérnyomásért

kategória: Magas vérnyomás, Táplálkozás, Zöldség-gyümölcs

A növényi fehérjében nagy mennyiségben megtalálható glutaminsav nevű aminosav összefüggést mutat az alacsonyabb vérnyomással egy új tanulmány szerint. Az eredmények arra is választ adnak, miért csökkenti a vérnyomást a sószegény, ám zöldségekben, magvakban és a sok fehérjét tartalmazó hüvelyesekben gazdag étrend.


Az aminosavak a fehérjék építőkövei és a glutaminsav bizonyult közülük a leggyakrabban előfordulónak, a zömében növényevőknél 23 százalékban, a zömében állati fehérjét fogyasztóknál 18 százalékban fordul elő. A vizsgálatba a kutatók 4680 különböző nemzetiségű, középkorú embert vontak be és kiderült, hogy akik táplálékában 5 százalékkal több glutaminsav volt jelen, azoknál átlagosan alacsonyabb vérnyomást mértek. A szisztolés érték 1,5-3, a diasztolés érték 1,0-1,6 ponttal volt alacsonyabb. (Előbbi az úgynevezett "felső érték", amely a szív összehúzódott állapotában jellemző nyomást adja meg, míg utóbbi, az "alsó érték" a szív elernyedésekor mérhető nyomást jelzi.)

Bár a növényi fehérjék vérnyomáscsökkentő hatása relatíve kicsi, a magas vérnyomásban szenvedőknél minden kis lépés számíthat.

"Becslések szerint ha 2 ponttal csökkentjük a lakosság szisztolés vérnyomását, ez 6 százalékkal csökkenti a stroke és 4 százalékkal a szívroham okozta halálozás arányát" - mondta el Dr. Jeremiah Stamler, a chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karának professzor emeritusa.

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetségének becslései szerint csak Amerikában, a stroke okozta halálozás 6 százalékos csökkenése 8600, a szívroham okozta halálozás 4 százalékos csökkenése 17800 életet mentene meg évente. Az eredmények csak az étellel bevitt glutaminsav hatásaira vonatkoznak, az étrendkiegészítőként szedett aminosav hatásairól egyelőre nincs információ.
A cikk a Circulation: Journal of the American Heart Association folyóiratban jelent meg.

2009.07.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések