Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zöldséggel az alacsony vérnyomásért

kategória: Magas vérnyomás, Táplálkozás, Zöldség-gyümölcs

A növényi fehérjében nagy mennyiségben megtalálható glutaminsav nevű aminosav összefüggést mutat az alacsonyabb vérnyomással egy új tanulmány szerint. Az eredmények arra is választ adnak, miért csökkenti a vérnyomást a sószegény, ám zöldségekben, magvakban és a sok fehérjét tartalmazó hüvelyesekben gazdag étrend.


Az aminosavak a fehérjék építőkövei és a glutaminsav bizonyult közülük a leggyakrabban előfordulónak, a zömében növényevőknél 23 százalékban, a zömében állati fehérjét fogyasztóknál 18 százalékban fordul elő. A vizsgálatba a kutatók 4680 különböző nemzetiségű, középkorú embert vontak be és kiderült, hogy akik táplálékában 5 százalékkal több glutaminsav volt jelen, azoknál átlagosan alacsonyabb vérnyomást mértek. A szisztolés érték 1,5-3, a diasztolés érték 1,0-1,6 ponttal volt alacsonyabb. (Előbbi az úgynevezett "felső érték", amely a szív összehúzódott állapotában jellemző nyomást adja meg, míg utóbbi, az "alsó érték" a szív elernyedésekor mérhető nyomást jelzi.)

Bár a növényi fehérjék vérnyomáscsökkentő hatása relatíve kicsi, a magas vérnyomásban szenvedőknél minden kis lépés számíthat.

"Becslések szerint ha 2 ponttal csökkentjük a lakosság szisztolés vérnyomását, ez 6 százalékkal csökkenti a stroke és 4 százalékkal a szívroham okozta halálozás arányát" - mondta el Dr. Jeremiah Stamler, a chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karának professzor emeritusa.

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetségének becslései szerint csak Amerikában, a stroke okozta halálozás 6 százalékos csökkenése 8600, a szívroham okozta halálozás 4 százalékos csökkenése 17800 életet mentene meg évente. Az eredmények csak az étellel bevitt glutaminsav hatásaira vonatkoznak, az étrendkiegészítőként szedett aminosav hatásairól egyelőre nincs információ.
A cikk a Circulation: Journal of the American Heart Association folyóiratban jelent meg.

2009.07.17 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések