Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zöld fény zökkenti helyre az időt

kategória: Alvászavar, Új termékek, szolgáltatások

Zöld fény segítségével kontrollálni lehet a szervezet biológiai óráját. A megoldás nem csupán az időzónákon keresztül utazókon, hanem a váltott műszakban dolgozókon is segíthet. A Flinders Egyetem (Ausztrália) munkatársai egy bizarr szemüveget fejlesztettek, mely szándékaik szerint véget vethet az utazók betegségének, a jetlagnek, melyet az időeltolódás okoz.

A Re-Timernek nevezett eszköz kifejlesztése 25 évet vett igénybe, és a várható ára 80 ezer forint körül lesz. Az általa kibocsátott zöld fény képes újraindítani a szervezet biológiai óráját. Az eszköz hasonló megjelenésű, mint egy napszemüveg, azonban a zöld fény a szemet világítja meg, így stimulálva az agynak azt a régióját, mely a 24 órás ciklus fenntartásáért felel.

A cirkadián ritmus az a szabályozás, ami az ébrenlét és alvás váltakozását befolyásolja. A szemünkben lévő fotoreceptorok érzékelik a fényt, és jelet küldve aktiválják az agy megfelelő területét. Mindazonáltal a szabályozási mechanizmus zárt térben, nagy távolságot átívelő utazás, rendszertelen munkabeosztás során is sérül, csakúgy, mint a téli hónapokban, amikor alacsonyabb a napsütéses órák száma. A hibás beállítás alvászavarokat okoz, ami tovább frusztrálja a szenvedő alanyt, aki reggel fáradtan kel fel.

A kutatók ajánlása szerint az eszközt három napig, napi 50 percen át kell viselni, elalvás előtt vagy felkelés után, attól függően, ahogy a biológiai óra siettetése vagy késleltetése a cél.

2013.05.12 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Mennyi lesz a nyugdíja? Számoljunk együtt!

Ha közeledik a nyugdíjas korhoz, biztosan sokszor eszébe jut, vajon nem éri-e kellemetlen meglepetés a nyugdíjának megállapításakor. Bár nem egyszerű a járandóság kiszámítása, nagyjából érdemes utánagondolni, mit várhat.

tovább


Szponzorált hirdetések