Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zéró tolerancia!

kategória: Allergia, Asztma, COPD, Egészségügyi tájékoztatás

Az Új-Zélandi Környezetvédelmi Minisztérium irányelvei szerint egy négyzetméteren az igen veszélyes finomszemcse (a PM10) kibocsátás maximum 50 lehet, egy 24 órás perióduson belül. A kormány 2013-ig teljes zéró toleranciát kíván bevezetni a finomszemcse-kibocsátás ügyében, és súlyos büntetéssel számolhatnak majd azok, akik megszegik a környezetvédelmi törvényeket.

A magas füstkibocsátás igen nagy környezetvédelmi problémát jelent sok új-zélandi városban. Hawkes Bayben már most olyan rosszak az értékek, amilyenek általában tél közepén szoktak lenni. Közép Otagóban, Alexandra városában ebben az évben már 20-szor mértek az egészségre és környezetre is káros értékeket.

A finom porszemcsék súlyosan károsítják a légzőrendszert, előidézhetik és súlyosbítják az asztmás, allergiás tüneteket, a COPD-t.
A kormányzati és környezetvédelmi szakemberek a gázfűtésre való átállásban és a hőpumpák használatában látják a megoldást. Sok helyen már idén teljesen betiltották a nyílt tűzrakást és a fatüzelésű kályhák használatát. "Segélyekkel és különleges juttatásokkal segítünk a lakosságnak a gáztüzelésű kályhákra való átállásban" - nyilatkozta Richard Frizzell, Nelson város Városi Tanácsának környezetvédelmi szakértője.

Az intézkedések a segélyezés ellenére is sok helyen a lakosság nemtetszését váltották ki. "Az emberek még mindig nem látják be, hogy ezek az intézkedések az ő egészségük érdekében is történnek. Sajnos ha valami a környezetnek rossz, az nekünk is rossz" - nyilatkozták a Környezetvédelmi Minisztérium szakemberei.

Animáció: HáziPatika.com

2008.07.15 13:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések