Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zenével a 9 hónap alatt

kategória: Nőgyógyászat, Pszichiátriai betegségek, Pszichológia, Stressz, Várandósság

Nem a savanyúság, vagy a jégkrém segíti át a várandós nőket a nehéz időszakokon, hanem a klasszikus zene, a természet hangjai és az altatódalok. A zene ugyanis csökkenti a számos terhes számára problémát jelentő stresszt, a szorongást és a depressziót.

Tajvanban 236 várandós vett részt abban a vizsgálatban, mely kimutatta, hogy napi 30 perc zenehallgatás hetente kétszer nagymértékben csökkenti a stresszt, a szorongást és a depressziót a zenét nem hallgató résztvevőkhöz képest. A kutatás a Kaohsiung Orvostudományi Egyetem Ápolástani Karán zajlott - írja a Journal of Clinical Nursing.

A résztvevők a második, vagy a harmadik trimeszterben jártak, és mindannyiuk esetében szövődménymentes hüvelyi szülésre számítottak az orvosok. Iskolázottság, foglalkozás, társadalmi osztály és családi boldogság tekintetében hasonló háttérből érkeztek. A vizsgálati személyek fele kapott CD-t azzal az utasítással, hogy naponta fél órát hallgassa. Választhattak klasszikus zenét, a természet hangjait, kínai gyermekdalokat, vagy altatódalokat. Legnépszerűbbek voltak a természet hangjai és az altatók. A résztvevők naplót vezettek arról, hogy pontosan mikor hallgattak zenét. A feljegyzésekből kiderült, hogy általában a pihenés ideje alatt, vagy a házimunka végzése közben tették be a CD-ket. A többiek nem hallgattak zenét, és mindannyian rutin terhesgondozásban részesültek.

A zenehallgatók körében nagymértékben alacsonyabb volt a stressz, a szorongás és a depresszió pontszám, mint a kontroll csoportban. A zenés csoporton belül is jelentős volt a változás a két hetes zeneterápia után.

"A terhesség sok nő számára jelent stresszes, szorongással telt, vagy éppen lehangoltsággal járó időszakot a hosszú idő miatt. A kilenc hónap alatti depresszió és szorongás hasonló a szülés utánihoz. Vizsgálatunk alapján a zenehallgatás egyszerűen, olcsón segít kezelni ezeket a problémákat" - közölte Chung-Hey Chen, az Országos Cheng Kung Egyetem munkatársa.

Animáció: HáziPatika.com

2008.10.13 11:10:02

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nevessen, sétáljon és fogyjon le!

Nincs biciklim! Az edzőterem messze van, kinéznek az alakom miatt. Futni sem bírok! Ugye ismerősek ezek a kifogások? De tudta, hogy gyaloglással, sétával is fogyhat? Videóinkon megnézheti, mit tanácsol az amerikai nagykövet és a magyar világbajnok futó.

tovább


Szponzorált hirdetések