Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zeneterápiával az emlékekért

kategória: Alternatív medicina, Alzheimer-kór, Neurológia, Öregedés

A zene segíthet visszahozni a demenciában szenvedő páciensek emlékeit - állítják ausztrál kutatók.

A demenciában szenvedő betegek gyakran szenvednek rövidtávú memóriazavaroktól, ezáltal pedig képtelenek partnerükkel és barátaikkal kommunikálni. Egy dal, vagy zeneműrészlet azonban olyan emlékeket hozhat felszínre, amelyeket a felek már rég elfelejtettek, ez pedig beszélgetésre ösztönözhet - állítja Dr. Felicity Baker, a Queenslandi Zeneművészeti Egyetem munkatársa.

"Az Alzheimer-típusú betegséggel élők kapcsolataiban a legtöbb problémát általában a kommunikáció hiánya okozza, a demenciában szenvedő betegek gyakran rendkívül passzívak, nem beszélnek és nem törődnek a külvilággal. Feltevéseink szerint, ha visszahozzuk a régi szép emlékeket egy dallal, akkor a demenciában szenvedő beteg újra képes lesz kommunikálni partnerével."

Dr. Baker jelenleg 100 önkéntes párt keres, akik zeneterapeuták segítségével 18 hónapon keresztül dolgoznának együtt a régi emlékek visszahozásán.

A teljes kutatási és értékelési folyamat mintegy két évet vesz majd igénybe.

2008.09.29 09:56:26

forrás: Medipress


Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések