Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zeneterápiával az emlékekért

kategória: Alternatív medicina, Alzheimer-kór, Neurológia, Öregedés

A zene segíthet visszahozni a demenciában szenvedő páciensek emlékeit - állítják ausztrál kutatók.

A demenciában szenvedő betegek gyakran szenvednek rövidtávú memóriazavaroktól, ezáltal pedig képtelenek partnerükkel és barátaikkal kommunikálni. Egy dal, vagy zeneműrészlet azonban olyan emlékeket hozhat felszínre, amelyeket a felek már rég elfelejtettek, ez pedig beszélgetésre ösztönözhet - állítja Dr. Felicity Baker, a Queenslandi Zeneművészeti Egyetem munkatársa.

"Az Alzheimer-típusú betegséggel élők kapcsolataiban a legtöbb problémát általában a kommunikáció hiánya okozza, a demenciában szenvedő betegek gyakran rendkívül passzívak, nem beszélnek és nem törődnek a külvilággal. Feltevéseink szerint, ha visszahozzuk a régi szép emlékeket egy dallal, akkor a demenciában szenvedő beteg újra képes lesz kommunikálni partnerével."

Dr. Baker jelenleg 100 önkéntes párt keres, akik zeneterapeuták segítségével 18 hónapon keresztül dolgoznának együtt a régi emlékek visszahozásán.

A teljes kutatási és értékelési folyamat mintegy két évet vesz majd igénybe.

2008.09.29 09:56:26

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

70 éves kisgyerekek - egyre többen lesznek?

Az Alzheimer-kór rendkívül alattomosan, lopakodva jön. Aki szenvedő alanyává válik, az kezdetben azt veszi észre, hogy egyre feledékenyebb, romlik a memóriája. Később a gyanakvását teljesen eloszlatja a terjedő betegség.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések