Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zeneterápiával az emlékekért

kategória: Alternatív medicina, Alzheimer-kór, Neurológia, Öregedés

A zene segíthet visszahozni a demenciában szenvedő páciensek emlékeit - állítják ausztrál kutatók.

A demenciában szenvedő betegek gyakran szenvednek rövidtávú memóriazavaroktól, ezáltal pedig képtelenek partnerükkel és barátaikkal kommunikálni. Egy dal, vagy zeneműrészlet azonban olyan emlékeket hozhat felszínre, amelyeket a felek már rég elfelejtettek, ez pedig beszélgetésre ösztönözhet - állítja Dr. Felicity Baker, a Queenslandi Zeneművészeti Egyetem munkatársa.

"Az Alzheimer-típusú betegséggel élők kapcsolataiban a legtöbb problémát általában a kommunikáció hiánya okozza, a demenciában szenvedő betegek gyakran rendkívül passzívak, nem beszélnek és nem törődnek a külvilággal. Feltevéseink szerint, ha visszahozzuk a régi szép emlékeket egy dallal, akkor a demenciában szenvedő beteg újra képes lesz kommunikálni partnerével."

Dr. Baker jelenleg 100 önkéntes párt keres, akik zeneterapeuták segítségével 18 hónapon keresztül dolgoznának együtt a régi emlékek visszahozásán.

A teljes kutatási és értékelési folyamat mintegy két évet vesz majd igénybe.

2008.09.29 09:56:26

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések