Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zajos helyen gyakoribb a szívroham

kategória: Stressz, Szív- és érrendszeri betegségek

Minél nagyobb a közlekedési zaj egy ember lakóhelyének közelében, annál nagyobb nála a szívroham kockázata - állapították meg dán kutatók. Több mint 50 ezer ember egészségét követték nyomon mintegy tíz éven át - úgy találták, hogy minden 10 decibel többletzaj 12 százalékkal emeli a szívroham kockázatát. "Az éjszakai közlekedési zaj különösen veszélyes, mert megzavarja az alvást" - emelte ki Mette Sorensen kutatásvezető, a Dán Ráktársaság munkatársa.


De a nap bármely szakára érvényes, hogy a nagyobb zaj megemeli a stresszhormonok koncentrációját a testben. Ez adhat magyarázatot a szívroham kockázatának emelkedésére - idézte a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

Mette Sorensen csoportja az eredmények értékelésénél figyelembe vette a levegő szennyezettségét is, amely szintén hozzájárul a szívrohamok kockázatának növekedéséhez. Az igazi gond azonban az, vélik a kutatók, hogy a zajszennyezés sok esetben még az érintettekben sem tudatosul. Felkelhet valaki úgy az éjszakai alvás után, hogy azt hiszi, jól aludt, de amikor a laboratóriumban nyomon követik az illető alvását, kiderül, hogy alvásszakaszai összezavarodtak.

A teljes tanulmányt a PLoS ONE című tudományos folyóiratban tették közzé.

Animáció: HáziPatika.com

2012.06.22 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések