Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zajos helyen gyakoribb a szívroham

kategória: Stressz, Szív- és érrendszeri betegségek

Minél nagyobb a közlekedési zaj egy ember lakóhelyének közelében, annál nagyobb nála a szívroham kockázata - állapították meg dán kutatók. Több mint 50 ezer ember egészségét követték nyomon mintegy tíz éven át - úgy találták, hogy minden 10 decibel többletzaj 12 százalékkal emeli a szívroham kockázatát. "Az éjszakai közlekedési zaj különösen veszélyes, mert megzavarja az alvást" - emelte ki Mette Sorensen kutatásvezető, a Dán Ráktársaság munkatársa.


De a nap bármely szakára érvényes, hogy a nagyobb zaj megemeli a stresszhormonok koncentrációját a testben. Ez adhat magyarázatot a szívroham kockázatának emelkedésére - idézte a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

Mette Sorensen csoportja az eredmények értékelésénél figyelembe vette a levegő szennyezettségét is, amely szintén hozzájárul a szívrohamok kockázatának növekedéséhez. Az igazi gond azonban az, vélik a kutatók, hogy a zajszennyezés sok esetben még az érintettekben sem tudatosul. Felkelhet valaki úgy az éjszakai alvás után, hogy azt hiszi, jól aludt, de amikor a laboratóriumban nyomon követik az illető alvását, kiderül, hogy alvásszakaszai összezavarodtak.

A teljes tanulmányt a PLoS ONE című tudományos folyóiratban tették közzé.

Animáció: HáziPatika.com

2012.06.22 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések