Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zajos helyen gyakoribb a szívroham

kategória: Stressz, Szív- és érrendszeri betegségek

Minél nagyobb a közlekedési zaj egy ember lakóhelyének közelében, annál nagyobb nála a szívroham kockázata - állapították meg dán kutatók. Több mint 50 ezer ember egészségét követték nyomon mintegy tíz éven át - úgy találták, hogy minden 10 decibel többletzaj 12 százalékkal emeli a szívroham kockázatát. "Az éjszakai közlekedési zaj különösen veszélyes, mert megzavarja az alvást" - emelte ki Mette Sorensen kutatásvezető, a Dán Ráktársaság munkatársa.


De a nap bármely szakára érvényes, hogy a nagyobb zaj megemeli a stresszhormonok koncentrációját a testben. Ez adhat magyarázatot a szívroham kockázatának emelkedésére - idézte a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

Mette Sorensen csoportja az eredmények értékelésénél figyelembe vette a levegő szennyezettségét is, amely szintén hozzájárul a szívrohamok kockázatának növekedéséhez. Az igazi gond azonban az, vélik a kutatók, hogy a zajszennyezés sok esetben még az érintettekben sem tudatosul. Felkelhet valaki úgy az éjszakai alvás után, hogy azt hiszi, jól aludt, de amikor a laboratóriumban nyomon követik az illető alvását, kiderül, hogy alvásszakaszai összezavarodtak.

A teljes tanulmányt a PLoS ONE című tudományos folyóiratban tették közzé.

Animáció: HáziPatika.com

2012.06.22 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ne nyugodjon, alkosson!

Vajon megőrizhetjük-e szellemi frissességünket, ha időskorban is alkotunk, kreatív elfoglaltságokat találunk magunknak? Éljünk tevékeny életet, legyen részünk az alkotás örömében, hogy elkerüljük az üres hétköznapokat, s értelmet leljünk a...

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések