Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zaj - kell az agynak!

kategória: Gondolta volna?, Neurológia

Kanadai tudósok megdöntötték az agyműködéssel kapcsolatos eddigi nézetet. Eddig úgy vélték, hogy a szellemi működéshez nem szükséges agyi tevékenység, más néven a "zaj" az agy fejlődésével, a gondolkodási folyamat hatékonyabbá válásával felnőttkorra lecsendesedik.

Agyi zaj alatt az idegkutatók olyan, például EEG-vel mérhető agyi tevékenységet értenek, amely a gondolkodáshoz nem szükséges. A Baycresten lévő Rotman Kutatási Intézet által publikált vizsgálat eredményei azonban új megvilágításba helyezik a zaj fontosságát.
"Eredményeink alapján az agy fejlődése nem csak stabilabb és pontosabb működést eredményez a memória feladatok végrehajtásánál, hanem változékony agyi jelek kibocsátásának emelkedésével is együtt jár" - mondta a kutatás vezetője, Dr. Randy McIntosh.
"Ez nem azt jelenti, hogy az agy kevésbé hatékonyan működne. Ha az agy magasabb működési változékonyságot mutat (azaz több a zaj), az összetettebb idegi felépítésre utal."

A jelenlegi vizsgálatban az életkor szerint két csoportra osztott 79 résztvevőnek arcokat vetítettek, majd a pontos visszaemlékezés képességét vizsgálták. Közben az agyi tevékenységet EEG-vel vizsgálták. Az EEG hatékony eszköz a különböző külső ingerek által keltett agyi válasz képi megjelenítésére.

Amellett, hogy a fiatal felnőttek jobb eredménnyel végezték el a feladatot, mint a gyerekek, az agyi tevékenységük is változatosabb, zajosabb volt. "Az eredmények alapján az a véletlenszerű agyi tevékenység, amit eddig felesleges zajnak tekintettünk, a normális agyműködés központi része" - mondta Dr. McIntosh.

2008.07.08 16:31:17

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések