Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Zaj - kell az agynak!

kategória: Gondolta volna?, Neurológia

Kanadai tudósok megdöntötték az agyműködéssel kapcsolatos eddigi nézetet. Eddig úgy vélték, hogy a szellemi működéshez nem szükséges agyi tevékenység, más néven a "zaj" az agy fejlődésével, a gondolkodási folyamat hatékonyabbá válásával felnőttkorra lecsendesedik.

Agyi zaj alatt az idegkutatók olyan, például EEG-vel mérhető agyi tevékenységet értenek, amely a gondolkodáshoz nem szükséges. A Baycresten lévő Rotman Kutatási Intézet által publikált vizsgálat eredményei azonban új megvilágításba helyezik a zaj fontosságát.
"Eredményeink alapján az agy fejlődése nem csak stabilabb és pontosabb működést eredményez a memória feladatok végrehajtásánál, hanem változékony agyi jelek kibocsátásának emelkedésével is együtt jár" - mondta a kutatás vezetője, Dr. Randy McIntosh.
"Ez nem azt jelenti, hogy az agy kevésbé hatékonyan működne. Ha az agy magasabb működési változékonyságot mutat (azaz több a zaj), az összetettebb idegi felépítésre utal."

A jelenlegi vizsgálatban az életkor szerint két csoportra osztott 79 résztvevőnek arcokat vetítettek, majd a pontos visszaemlékezés képességét vizsgálták. Közben az agyi tevékenységet EEG-vel vizsgálták. Az EEG hatékony eszköz a különböző külső ingerek által keltett agyi válasz képi megjelenítésére.

Amellett, hogy a fiatal felnőttek jobb eredménnyel végezték el a feladatot, mint a gyerekek, az agyi tevékenységük is változatosabb, zajosabb volt. "Az eredmények alapján az a véletlenszerű agyi tevékenység, amit eddig felesleges zajnak tekintettünk, a normális agyműködés központi része" - mondta Dr. McIntosh.

2008.07.08 16:31:17

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!


Szponzorált hirdetések