Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Wichmann Tamás 65

kategória: Gondolta volna?

Hatvanötödik születésnapját ünnepelte Wichmann Tamás kétszeres olimpiai ezüstérmes, kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója.

Az 1968-as mexikóvárosi olimpián már ezüstérmet szerzett, a legtöbb sikerét az 1970-es években aratta, s abban az időszakban az ország egyik legnépszerűbb versenyzőjének számított. "Az eredményeimmel talán egy kicsit utat mutattam az embereknek, hogy alulról indulva is el lehet érni a csúcsra. Hogy lehetetlen helyzetből is lehet valami nagyon alkotni. Talán többeknek erőt adtam azzal, amit elértem. A sportágunk nagyon népszerű volt akkoriban, szerencsére ez azóta is így van" - mondja.

Pályafutása csúcspontjának azokat a világversenyeket tartja, amelyeken két aranyat is tudott szerezni: az 1969-es Európa- és az 1971-es, valamint az 1979-es világbajnokságot. Akkoriban még csak négy szám szerepelt a kenus programban, sokkal nehezebb volt egy-egy viadalon duplázni. Összességében elégedetten tekint vissza a pályafutására, de azt a mai napig nem tudta megfejteni, hogy az olimpiai győzelem miért nem jött össze.

1978-ban UNESCO fair play-díjat kapott, mert segített felkészülni riválisának, az egykori Jugoszlávia színeiben versenyző Mateja Ljubeknek, aki aztán a belgrádi világbajnokságon legyőzte őt. 2008-ban kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is.

2013.02.06 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések