Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vörösről fehérre váltson - csökken a szívbetegségek kockázata

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Több mint 84 ezer egészséges nő 26 esztendei megfigyelése azt mutatta, hogy a fehérjebevitel átváltása vörös húsokról baromfira, halra és diófélékre mérhetően csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - közli legújabb számában a Circulation című orvosi szakfolyóirat.

Amikor a fogamzásgátló tabletták megjelentek és nők milliói kezdték szedni ezeket világszerte, az orvosok azonnal gondolkodni kezdtek azon, hogyan lehetne ellenőrizni, van-e valamilyen veszélye, kedvezőtlen hatása ennek a folyamatnak.
Frank Speizer amerikai orvos az Egyesült Államokban ennek tanulmányozására indította el a Nővérek Egészségének Vizsgálatát. Az egészségügyben dolgozó nők foglalkozásuk miatt rendszeresen járnak orvosi ellenőrzésre, igen sok fiatal ápolónő és orvos kezdte szedni a fogamzásgátlókat, képzettségük alapján megszokták, hogy világosan fogalmazott kérdőívekre válaszoljanak rendszeresen és várhatóan készséggel vesznek részt ilyen egészségügyi kutatásban - gondolta a munka elindítója.


Az elképzelés az orvostudomány egyik legsikeresebb, legnagyobb vizsgálatát eredményezte. A 30-55 éves, házasságban élő, mintegy 170 ezer ápolónőnek kiküldött fölkérésre 122 ezer válasz érkezett. Azóta igen fontos, tudományos kérdésekre sikerült választ adni a tanulmány segítségével.
A most közölt dolgozat 84 136 ápolónő táplálkozási szokásainak alapjait, változását mutatta be. A kérdőívek alapján az ételek pontos összetételét megítélni nem lehetett volna, de 68 ezer esetben nem csak ételmintát, hanem a házikertben termelt zöldség és gyümölcs pontosabb értékelése miatt ujjbegynyi talajmintát is beküldtek a laboratóriumba.

Adam M. Bernstein és munkacsoportja ebben a tanulmányban 26 év táplálkozási adatait dolgozta fel. Ebben az időszakban a hatalmas csoport tagjai között 2210 szívinfarktus fordult elő és 952 nő halt meg szívbetegség következtében. A kutatók azt nézték meg, hogy a résztvevők ételének összetétele és a szívbetegségek előfordulása között milyen összefüggés található.
Egyértelműen látszott, hogy a nők azon csoportjában, akik a legtöbb vörös húst - sertést, marhát, ezekből készült fölvágottakat - fogyasztották, ott volt a legnagyobb esélye a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának. Ahol alkalmanként ilyen húsfélék helyett halat ettek, a szívbetegség kockázata 24 százalékkal volt kisebb. Baromfihús evése a kockázatot 19 százalékkal, sovány tejtermék fogyasztása 13 százalékkal csökkentette.

Animáció: HáziPatika.com

2010.08.31 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A bogyók száma korral nő?

A krónikus betegségek fő céltáblája az idősebb nemzedék. A helyes gyógyszerszedési gyakorlat - leegyszerűsítve: miből mikor mennyit és hogyan? - megismerése a mellékhatások számát csökkenti, és emellett pénztárcakímélő megoldás.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések