Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vörösborból szíverősítő?

kategória: Alternatív medicina, Gyógyszerészet, Táplálkozás

A vörösbor egyik hatóanyaga, a rezveratrol fokozza a fizikai teljesítményt, ezért kanadai kutatók azt remélik, hogy erőnlétet növelő tabletta formájában is szedhető lesz. Az új tudományos fölismerés értékét csökkenti, hogy ezt egyelőre csak patkányok izomkészítményén észlelték.

A rezveratrolt már rég fölfedezték a szőlőben és a vörösborban, de világhíre akkor indult el, amikor 2003-ban a világ egyik leghíresebb egyeteme, a Harvard kutatói kimutatták, hogy ennek az anyagnak a hatására bizonyos sejtek tovább élnek. Ezt követően hatalmas kutatás indult el, mely igazolta, hogy a gyümölcslegyek, halak, sőt egerek élettartamát is meghosszabbítja a rezveratrol.

Sok ember szedi az ilyen gyógyszerkészítmények valamelyik változatát. A készítménynek egyébként kedvező hatását találták rosszindulatú daganatokban, szívbetegségben, sőt Alzheimer kórban is. Természetes formában a rezveratrol bevétele nehéz volna, mert legalább napi 40 liter vörösbort kellene elfogyasztani olyan adaghoz, amit állatkísérletekben hatékonynak találtak.

Jason Dyck és munkacsoportja laboratóriumi patkányokat fizikai teherbírását vizsgálták. Méréseikből kiderült, hogy az állatok izomereje, teljesítménye rezveratrol adására jelentősen megnőtt. Nemcsak a végtagizomzat, hanem a szívizom is sokkal erősebb lett, és a kutatók ennek hátterében azt találták, hogy a kezelés az energia-anyagcserét befolyásolta igen kedvezően. "Eredményeink alapján azt gondoljuk, hogy a rezveratrol olyan tényező, mely javítja a sportolás hatékonyságát, jó irányba változtatva az izomerőt és a szív teljesítményét, és fokozva az energiatermelést is" - mondta el a munkacsoport vezetője.

A kanadai kutatók közleményét a Journal of Physiology szakfolyóirat közölte.

Azt tervezik, szívelégtelenségben szenvedő, cukorbeteg embereken folytatják a vizsgálatot, azt mérve, hogyan befolyásolja a rezveratrol-terápia ennek a betegcsoportnak a szívteljesítményét.

2012.07.05 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések