Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A vörös hajúaknak jobban fáj

kategória: Genetika, Gondolta volna?

Kutatók megállapították, hogy vörös hajú, fehér bőrű emberek érzékenyebben reagálnak a fájdalmakra, amire érdemes különös figyelmet fordítani, amikor például érzéstelenítésben részesülnek. A Southampton Egyetemi Kórház szakemberei azután jutottak erre a megállapításra, hogy harminc évnél idősebb vörös hajú alanyokat teszteltek, miközben érzéstelenítés mellett enyhe áramütést mértek a combjukra, majd reakcióikat összevetették egy barna és fekete hajúakból álló kontrollcsoporttal.

A vörös haj egy olyan génvariáns eredménye, amely döntő szerepet játszik az emberi szőrzet és bőr színének kialakulásában. Ugyanez a gén felelős az endorfintermelésért, azaz a test saját fájdalomcsillapítójának előállításáért, ezért aztán a szakemberek szerint mindez hatással van az illető fájdalomküszöbére is.

Nem ez az első eset, hogy a tudósok ezzel a kérdéskörrel foglalkoznak, már egy korábbi, 2002-es amerikai tanulmány is rámutatott, hogy vörös hajú nőknek 19 százalékkal több fájdalomcsillapítóra volt szükségük egy kísérlet során, majd hét évvel később arra hívták fel a figyelmet, hogy a vörös hajúak jobban félnek a fogorvostól, ezért kétszer gyakrabban próbálják elbliccelni a látogatást. Egy dán tanulmány pedig arra világított rá, hogy a vörös hajúak érzékenyebbek a hidegre, és többször fáj a foguk. Emellett, érdekes módon az is kiderült, hogy bizonyos bőrfájdalmakra kevésbé érzékenyek ezek az emberek, és a forró ételt is jobban bírják enni, mint az egyéb hajszínűek.

A vörös hajúaknak sosem volt könnyű sorsuk. Feltűnő hajszínük miatt állítólag gyakrabban csípik őket meg a méhek. Az ősi Egyiptomban pedig élve elégették őket, hogy így áldozzanak Ozirisz istennek, mivel a vörös szín az ő ellenfelét képviselte. A középkorban gyakran vámpíroknak vagy boszorkányoknak vélték őket. Egy 2007-es tanulmányban pedig azt jósolták a szakemberek, hogy a vörös hajúak száz éven belül kihalnak a Föld színéről, olyan ritka géneket hordoznak.

A világon a skótok között fordulnak elő legmagasabb arányban a vörös hajúak: a népesség 13 százaléka tartozik közéjük. A legenda szerint magának Artúr királynak is vörös haja volt.

2012.04.01 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Magasvérnyomás-betegség

A magasvérnyomás betegség nem gyógyszeres kezelése

Sokáig élt a tévhit, hogy a korral természetszerűleg nő a vérnyomás, és bizonyos magasságig épp ezért nem is kell tenni ellene. A szakemberek ez ma már másképp látják.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések