Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vizeletvizsgálat okostelefonnal

kategória: Gondolta volna?, Új termékek, szolgáltatások

Egy új okostelefon-applikáció képes arra, hogy bizonyos betegségre utaló jeleket felismerjen a vizeletmintában - hangzott el a Los Angeles-i TED (Technológia, Oktatás és Formatervezés) konferencián. A Uchek néven bemutatott fejlesztés 25 egészségügyi probléma diagnosztizálásában és kezelésében segít. "Orvosi vizsgálatra alkalmas eszközt akartam a felhasználók kezébe adni" - mondta el a feltaláló, Myshkin Ingawale a BBC-nek.

A program tíz elem jelenlétét képes mérni a vizeletben, beleértve a glükózt, a fehérjéket és a nitriteket. Olyan betegségekre hívhatja föl a figyelmet, mint a diabétesz, a húgyúti fertőzés, bizonyos rákfajták és a májproblémák, de akár az általános egészségi állapot figyelemmel kísérésére is használható.

A felhasználóknak egy tesztcsíkot kell a gyűjtött vizeletmintába merítenie, majd a megfelelő színfelismerés érdekében az alkalmazáshoz adott alátétre helyeznie, s lefotóznia a mobil eszközzel. A program a fénykép alapján számítja ki, észlelhető-e valamilyen elváltozás a vizeletben.

Az alkalmazás március végétől lesz letölthető 4500 forint körüli összegért Apple platformra, ez az összeg öt tesztcsík és az alátét árát is tartalmazza. A találmányt az indiai King Edward Memorial kórházban is használni fogják, ahol összevetik pontosságát a hagyományos laboratóriumi tesztekével. "Amennyiben a program jól teljesít, mozgó klinikákon fogják alkalmazni ahelyett, hogy egy több mint kétmillió forintos gépet vásárolnának" - mondta Myshkin Ingawale.

A Uchek egyelőre csak iPhone-ra szánt verzióban érhető el, de hamarosan jön az androidos változat is. Habár az okostelefonok sokak számára elérhetetlennek bizonyulnak a fejlődő országok lakói közül, a feltaláló reménykedik abban, hogy ez a helyzet hamarosan változni fog, a készülékek ára csökken, és hamarosan kizárólag ilyen mobilokat lehet majd kapni.

2013.03.05 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Aranyér: kis duzzanattól a súlyos szövődményekig

Kellemetlen, de nem veszélyes betegség az aranyér, ám nem árt odafigyelni rá és kezelni. Nem csupán a kellemetlen tünetek és a fájdalom miatt, de egy aranyeres krízis akár azonnali sebészi beavatkozást is követelhet.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések