Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Visszatér a kanyaró!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek

Aggasztó mértékben nőtt a kanyarós esetek száma több európai országban, de leginkább Svájcban az elmúlt időszakban - adta hírül az európai Betegségellenőrző- és Megelőző Központ (ECDC) pénteken.

"Ez nagyon rossz jel, különösen annak fényében, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európában a betegség eltüntetését tűzte ki célul 2010-re. A dolgok rossz irányba mennek" - mondta Ben Duncan, a stockholmi székhelyű európai szervezet szóvivője. A kanyaró nagyon fertőzőképes megbetegedés, magas lázzal és kiütésekkel jár. A betegség halálozási aránya egy ezrelék.

Több európai országban is megfigyelték a kanyarós esetek kiugrását a múlt évben, és úgy tűnik, az esetszám még magasabb lesz idén. A tavaly az év első 3 hónapjában 800 esetet jelentettek kontinens-szerte, idén ugyanebben az időszakban már 1300-at.
"Egyre több európai utasítja el a védőoltást. A kontinens bizonyos részein a gyermekek átoltottsági aránya 80 százalék alatti" - mondta a szóvivő. Az ECDC szerint csak nagyon kevés ország érte el a betegség teljes kiirtásához szükséges 95 százalékos átoltottsági arányt.

Duncan szerint az Alpok-régióba, főképp Svájcban különösen erős az oltásellenesség. Ennek eredményeképpen az alpesi országban százezer lakosra 14 kanyarós eset jutott évente, ami magasan kiemeli az országot az európai mezőnyből: még az alkalmi nagy járványokkal sújtott Románia és Nagy-Britannia esetében is csak 1,6 eset jut százezer lakosra. Komolyabb kanyarós esetszám-növekedést Franciaországban, Dániában, Németországban, Ausztriában, Spanyolországban és Norvégiában regisztráltak az ECDC nem publikált adatai szerint.

"Bátorítani szeretnénk az embereket, hogy oltassák be magukat és gyermekeiket" - mondta Duncan, aki azt is hozzátette, hogy kanyaróval kapcsolatos halálesetet még nem regisztráltak a kontinensen, bár Izraelben ebben a betegségben hunyt el egy kisgyermek az elmúlt hónapban.

"A kanyaró azokat is veszélyezteti, akik olyan országban élnek, ahol nincs komoly járvány, hiszen az utazások során elkaphatják a betegséget" - mondta Duncan. Az ECDC attól tart, hogy a futball Európa-bajnokság, amelyet éppen Svájcban és Ausztriában rendeznek az idén, rontani fog a helyzeten.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.04.14 09:47:21

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Mennyi lesz a nyugdíja? Számoljunk együtt!

Ha közeledik a nyugdíjas korhoz, biztosan sokszor eszébe jut, vajon nem éri-e kellemetlen meglepetés a nyugdíjának megállapításakor. Bár nem egyszerű a járandóság kiszámítása, nagyjából érdemes utánagondolni, mit várhat.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések