Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hatásosak az elrettentő képek a cigarettás dobozokon

kategória: Daganatos betegségek, Dohányzás

Hatásosak a cigarettás dobozokon lévő elrettentő képek, szövegek, legalábbis az ex-dohányosok esetében - állítja egy ausztrál tanulmány. Ezek a figyelmeztetések országonként változóak. Van olyan kormány, amely csak a szöveges figyelmeztetést teszi kötelezővé a gyártóknak, míg máshol elrettentő képekkel is illusztrálni kell a dohányzás káros hatásait.

A kutatásba 2000 ex-dohányos nőt vontak be Kanadából, Angliából, Amerikából és Ausztráliából. Az eredményekből kiderült, hogy állampolgárságtól függetlenül az ex-dohányosok számára a károsodott szervekkel illusztrált dobozok látványa volt a leghatásosabb visszatartó erő. A szakértők szerint a képek közül a legelrettentőbbek a tüdőtágulást, a rákot ábrázoló illusztrációk voltak, és többnyire két kép elegendő a cél elérése érdekében.


"Ez az első tanulmány, amely bebizonyította, hogy az egészségügyi figyelmeztetések segíthetnek az ex-dohányosoknak, hogy elkerüljék a visszaszokást" - jelentette ki a tanulmány szerzője, Dr. Ron Borland, az ausztráliai Carltonban található Cancer Council Victoria Dohányzáskontroll Központjától.

A tanulmány végül sorra veszi a világ legdohányosabb populációit: Kínában 28 százalék dohányzik, míg Indiában 11 százalék. Indonéziában és Amerikában 5 százalék, Oroszországban 4 százalék.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.07 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Társadalombiztosítás által finanszírozott orvosi vizsgáltok

Jelen fejezetben arra vonatkozóan kaphat információt, hogy ki, milyen feltételek mellett, milyen vizsgálatok elvégzését igényelheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásában.

tovább

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések