Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hatásosak az elrettentő képek a cigarettás dobozokon

kategória: Daganatos betegségek, Dohányzás

Hatásosak a cigarettás dobozokon lévő elrettentő képek, szövegek, legalábbis az ex-dohányosok esetében - állítja egy ausztrál tanulmány. Ezek a figyelmeztetések országonként változóak. Van olyan kormány, amely csak a szöveges figyelmeztetést teszi kötelezővé a gyártóknak, míg máshol elrettentő képekkel is illusztrálni kell a dohányzás káros hatásait.

A kutatásba 2000 ex-dohányos nőt vontak be Kanadából, Angliából, Amerikából és Ausztráliából. Az eredményekből kiderült, hogy állampolgárságtól függetlenül az ex-dohányosok számára a károsodott szervekkel illusztrált dobozok látványa volt a leghatásosabb visszatartó erő. A szakértők szerint a képek közül a legelrettentőbbek a tüdőtágulást, a rákot ábrázoló illusztrációk voltak, és többnyire két kép elegendő a cél elérése érdekében.


"Ez az első tanulmány, amely bebizonyította, hogy az egészségügyi figyelmeztetések segíthetnek az ex-dohányosoknak, hogy elkerüljék a visszaszokást" - jelentette ki a tanulmány szerzője, Dr. Ron Borland, az ausztráliai Carltonban található Cancer Council Victoria Dohányzáskontroll Központjától.

A tanulmány végül sorra veszi a világ legdohányosabb populációit: Kínában 28 százalék dohányzik, míg Indiában 11 százalék. Indonéziában és Amerikában 5 százalék, Oroszországban 4 százalék.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.07 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések