Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Visszanövesztik a jövőben a végtagokat, szerveket

kategória: Bőrgyógyászat, Egészségügyi tájékoztatás

Sérült katonák elvesztett végtagjainak visszanövesztésén dolgozik a Pentagon, amerikai egyetemekkel és kórházakkal együttműködve. A 250 millió dolláros kutatás célja, hogy bőrt, izmot, sőt akár a teljes végtagot alkothassanak saját őssejtek felhasználásával.

A hadsereg katonai főorvosa, Eric Schoomaker altábornagy elmondta, hogy már látja maga előtt a jövőt, mikor a háborúba induló katonáktól felnőtt őssejteket vesznek, hogy egy esetleges harci sérülés után napokon belül elkezdődhessen egy új végtag növesztése.
"Az újonnan létrehozott intézet célja, hogy olyan módszereket fejlesszenek ki, mely segít a katonáknak újra egész emberré válniuk. A katonák saját őssejtjeit fogjuk felhasználni, hogy meggyógyulhasson az idegkárosodás, visszanőjenek az izmok és inak, és hegek nélkül gyógyuljanak az égési sérülések." - tette hozzá.
A módszer lehetőséget ad majd arra, hogy sérült végtagokat, kezeket, ujjakat, füleket, orrt, illetve akár károsodott koponyát építsenek újjá.

A kutatásban a Wake Forest Egyetem, a Pittsburghi Egyetem, a Rutgers Egyetem és a Clevelandi Klinika vesz részt. A Pentagon 85 millió dollárral járul hozzá a költségekhez, melyet öt évre elosztva fizet ki, a többi pénzt az érintett intézmények, illetve a Nemzeti Egészségügyi Intézetek adják.

A csapat tagjai közt van Dr. Tony Atala (Wake Forest Egyetem) is, aki úttörő munkássága során húgyhólyagot növesztett felnőtt őssejtekből.
"A szervezet minden szerve és szövete rendelkezik egy természetes sejtraktárral, mely sérülés esetén kész az osztódásra. Az egyik stratégia tehát az, hogy néhány ilyen sejtet egy apró szövetdarabkával együtt eltávolítunk, és megőrzünk. Ezután a mintából kiválaszthatjuk a potenciálisan osztódni képes sejteket, és a szervezeten kívül nagy mennyiségben elindíthatjuk növekedésüket" - magyarázta Atala.

A folyamat négy-nyolc hetet vesz igénybe. Végül az élő sejteket egy biológiailag lebomló anyagból készült alapváz segítségével orr- vagy fülalakúvá formálják, és rögzítik az archoz. A sejtek növekedése során az alapváz felszívódik, és az új orr elkészült - ismertették a jövő módszerét a szakemberek.
Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.04.21 09:40:18

forrás: Medipress


Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések