Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Lehet javítani a romló memórián?

kategória: Gondolta volna?, Neurológia, Öregedés

Az idősödő agyban gyengébbek a kapcsolatok az idegsejtek hálózatában és kevésbé erőteljes a neuronok kisülése, ám meglepő módon megfordítható a folyamat - állapították meg amerikai kutatók. A Yale egyetem munkatársai a Nature tudományos magazin legfrissebb számában tették közzé tanulmányukat, amelyben elsőként vizsgálták a prefrontális kéreg idegsejtjeinek aktivitásában az életkorral bekövetkező változásokat.

Az emberi agy e kérgi területe felelős a magasabb megismerési és végrehajtási funkciókért, működése alapvető az elvont és logikus gondolkozásban, de a tevékenységek megszervezésben is. Ha ez a "mentális vázlattömb" vagy munkamemória nem működik megfelelően, egyszerű napi dolgokat felejthetünk el, például azt, hogy hová tettük a kulcsunkat.

Amy Arnsten és kutatócsoportja fiatal, középkorú és idős kísérleti állatok agyában vizsgálta a prefrontális kéreg működését, miközben azok feladatokat hajtottak végre. A fiatal állatok agyában lévő idegsejtek nagy arányban voltak képesek fenntartani a "tüzelést" (az elektromos ingerület, jel továbbítását) a munkamemória működése közben, míg az idősebb állatoknál kisebb volt ez az arány. Amikor azonban a kutatók úgy változtatták meg az idegsejtek neurokémiai környezetét, ahogyan az a fiatal állatoknál van, akkor az idősebb agyban is visszaállt az idegsejtek "tüzelési aránya" a fiatalabb kornak megfelelő szintre.

Megállapították azt is, hogy az idősebb agyban felhalmozódik a cAMP (ciklikus-adenozin-monofoszfát) elnevezésű jelátvivő molekula, amely kinyitja az ioncsatornákat és gyengíti a prefrontális neuronok tüzelését. Ezt a folyamatot több vegyülettel sikerült visszafordítani, például a guanfacine hatóanyaggal is, amelyet emberi gyógyszerként is használnak. A szert felnőtteknél a vérnyomás csökkentésére, gyerekeknél a prefrontális működés javítására alkalmazzák.

Amy Arnsten kutatási eredményei alapján a Yale már jelentkezőket keres a klinikai próbához. Idősebb, demenciában nem szenvedő embereknél aakarják tesztelni a guanfacine munkamemóriát javító hatékonyságát.

2011.08.07 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A család mint védőernyő

Mióta 1936-ban Selye János, a Nature című folyóiratban közölte a stresszről kialakított elméletét, a fogalom szinte megállíthatatlan karriert járt be. Az eredeti megfogalmazás: a stressz az emberi szervezet valamiféle válasza az őt ért kihívásokra.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések