Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Visszaépíti az elveszített csontot az "Év gyógyszere"

kategória: Csontritkulás, Gyógyszerészet

Súlyos osteoporosis kezelésére szolgáló gyógyszer nyerte el az "Év Gyógyszere 2009" díjat. A Lilly gyógyszercég termékét a hatóanyag hatásmechanizmusának újdonsága, tehát a gyógyszer áttörő kémiai és/vagy biológiai tudományos értéke, a készítmény terápiás és költséghatékonysága miatt ítélte kiválónak a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság,

Háttér

A "Év Gyógyszere" díjat 1997 óta osztja ki a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság. A cél, hogy a betegségek gyógyításában a legkorszerűbb, leghatékonyabb és leginkább betegbarát készítmények elterjedését, az új terápiás eljárások hazai meghonosodását segítsék elő az elismeréssel.

illetve amiatt is, hogy ez a gyógyszer hiánypótló Magyarországon.

A csontritkulás az egyik legjelentősebb népegészségügyi probléma Magyarországon, az ötven év feletti nők mintegy egyharmada, a férfiak egynegyede érintett a betegségben. A csontritkulás legnagyobb veszélyét a meggyengült csontok törése vagy megroppanása jelenti. Évente mintegy 70 ezer csontritkulás eredetű, például csigolya, alkar, csípőtáji törés következik be Magyarországon.

A törést követő évben a betegeknek megközelítőleg 40 százaléka nyeri csak vissza funkcionális állapotát, a többiek életminősége, mozgásképessége jelentősen romlik, illetve a betegek egy része tartósan rokkanttá válik.
A gyógyszerről

Ez az első olyan készítmény, amely nem csupán lassítja, vagy megállítja a csontritkulás kialakulását, hanem egyedülálló módon serkenteni képes az új csont képződését, növeli a csont sűrűségét, javítja a károsodott csontszerkezetet egyúttal megfordítva a súlyos csontritkulás lefolyását. Jelentősen csökkenti a csonttörések kockázatát és a további szövődmények előfordulását, hatása pedig független a beteg életkorától, a betegség súlyosságától és az előzetes csigolyatörések számától. A hatóanyagot rekombináns DNS technológiával állítják elő.

A súlyos csontritkulás következményei még ennél is szomorúbbak, a törést követő 12 hónapon belül ugyanis mintegy 20-36 százalékkal megnő a halálozás a törést nem szenvedett, hasonló korú népességhez képest.

A súlyos osteoporosisban szenvedő és a nagy törési rizikójú betegek számára teljesen új terápiás megközelítést jelent és valódi áttörést hoz a csontritkulás kezelésében a csontképzést serkentő, az "Év gyógyszere" díjjal kitüntetett készítmény, amelynek adagolása is rendkívül kényelmes.
Dr. Poór Gyula, a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnöke szerint a készítmény drámaian új hatásmechanizmusú., és segítségével a súlyos állapotban lévő csontritkulásos betegeket is kezelni tudják.
A professzor kiemelte, hogy a gyógyszer anélkül képes új csontsejteket építeni, hogy előtte le kellene bontania régi csontot.
A terápia hatására a csöves csontos vastagabbá válnak, minden csont szerkezete erősödik.

Kéky Kira

2010.05.14 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések