Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Visszaélhetnek a genetikai információinkkal?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

A humángenetikai adatok kezeléséről szóló, nemrég elfogadott törvény szerint semmi nem tiltja, hogy akár cégek is információt kérhessenek egyes emberek genetikai tulajdonságairól.

Ezt az állampolgári jogok biztosa aggályosnak tartja - adta hírül az MTV Híradó.

Elméletileg előfordulhatna, hogy egy cég bekéri az állásinterjúra a jelentkező DNS-tesztjét, persze csak az illető beleegyezésével.
A géntesztek a biztosítóknak is jól jönnének, hiszen az eredmények alapján számíthatnák ki az életbiztosítási tarifákat.

A biztosítók szövetsége szerint a magyar piacon egyetlen olyan biztosító sincs, amelyik genetikai vizsgálatot írna elő, és szerintük ez a mostani törvény miatt sem változik majd - tudta meg a Híradó.

Az Egyesült Államokban szintén most foglalkoztak ezzel a kérdéssel, és ott az USA szenátusa egyhangúlag elfogadta a genetikai alapú diszkriminációt tiltó törvényt, amelyet ezután a kongresszusnak és az elnöknek is el kell fogadnia.

Az amerikai sajtó hozott néhány példát arra, hogy milyen kiszolgáltatott helyzetet okoz és milyen visszaélésekre ad lehetőséget a genetikai adatok ismerete.

Egy BRCA pozitív teszttel rendelkező hölgytől megtagadták biztosítását, hiszen magasabb esélye van mell- és petefészekrák kialakulására.
Egy szociális munkást kirúgtak, mivel a munkáltató rájött, a hölgy édesanyja Huntington-kórban, egy öröklődő neurológiai betegségben szenved.
Egy nő nem mer genetikai tesztet végeztetni, hogy kideríthesse, hordozója-e egy öröklődő, mellrákra hajlamosító génnek, mert félti a biztosítását és a munkahelyét is - szemlézett az amerikai sajtóból blogjában Beskó Bertalan, genetikával foglalkozó orvostanhallgató.

A humángenetikai adatok kezeléséről szóló törvénnyel kapcsolatban a Társaság a Szabadságjogokért is kifejezte aggodalmát, bár a törvény szükségességét elismerik.

2008.05.06 10:39:00

forrás: HáziPatika.com/Kéky Kira


Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések