Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Viselkedészavarosak a koraszülöttek?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Neurológia, Pszichológia, Várandósság

A túlságosan korán - a terhesség 25. hete körül, vagy még előbb - világra jött gyermekeknél sokkal nagyobb a valószínűsége az érzelmi és viselkedési zavarok kialakulásának - mutatta ki egy új kutatás.

"A viselkedési zavarokban szenvedő extrém mértékben koraszülött gyermekek száma lényegesen magasabb, mint a nagyon koraszülött (32. hét előtti), vagy a koraszülött (37. hét előtti) gyermekek esetében" - jegyezte meg Dr. Dieter Wolke, a Coventry-i Warwick Egyetemről. "A fiúk általában érintettebbek a problémákban, mint a lányok" - tette hozzá.

A Pediatrics folyóirat cikke 200 extrém mértékben koraszülött gyermeket vizsgált, akik 1995 márciusa és decembere között születtek, illetve 148 időre született gyermeket. Mindkét csoport tagjai hat éves koruk körül érzelmi és viselkedésteszteken estek át. A koraszülöttek 19 százaléka szenvedett viselkedészavaroktól, míg az időre született gyermekeknek mindössze 3,4 százaléka. A koraszülöttek között 30,6 százalékban fordult elő hiperaktivitás, az időre született csoportban mindössze 8,8 százalékban. A magatartászavarok aránya 12,5 százalék és 5,4 százalék volt.

A figyelemzavar, a társas és érzelmi zavarok azonban nem írhatók az intelligencia-deficit számlájára. A koraszülöttek harmada figyelemzavaros volt, míg az időre született gyermekek körében ez mindössze 6,8 százalék. A társakkal való kapcsolat a gyerekek negyedénél szenvedett zavart. Az érzelmi problémák előfordulása is majdnem 10 százalékkal magasabb.

"Meglepődtünk azon, hogy az érzelmi problémák már hatévesen ennyivel gyakoribbak a koraszülötteknél, és ez nem magyarázható más sérüléssel vagy alacsony intelligenciával" - tette hozzá Wolke. A vizsgálatot végzők azt is feljegyezték, hogy a szülők és tanárok visszajelzései alapján a koraszülöttek 23 százalékánál a viselkedészavar befolyásolja az otthoni és iskolai életet is. Az időre született gyermekeknek mindössze 7 százalékánál tapasztalható hasonló.

2008.09.25 10:10:02

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Csontegészség

A csontok egészségéhez két dolog fontos különösképpen: az egyik a mechanikai megterhelés, azaz a rendszeres testmozgás és sport, és a megfelelő ásványianyag-ellátás, ami az építő folyamatokhoz szükséges.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések