Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vigyázat: magatartászavar lehet a mellékhatás

kategória: Neurológia, Szenvedélybetegségek

A Parkinson-kór kezelésében alkalmazott dopaminserkentő gyógyszerek a betegek mintegy 22 százalékában okoznak viselkedési problémát a Mayo Klinika munkatársai szerint. A kutatók 2005-ben foglalkoztak először a Parkinson-kór gyógyszerei és a viselkedési zavarok kapcsolatával, az azóta eltelt időben megfigyeltekről a Parkinsonism and Related Disorders februári számában értekeztek.

A szóban forgó dopaminserkentők az agynak azt a rendszerét stimulálják, amely az érzelmekkel, a jutalmazással és az örömkereső viselkedéssel áll kapcsolatban. A gyógyszer magatartászavarokat segíthet elő, erre figyelmeztető jel lehet a játékszenvedély, felfokozott szexuális vágy, falásos rohamok, pénzköltési kényszer, számítógép-függőség vagy más hobbiszerű tevékenység előtérbe kerülése.

Anhar Hassan és munkatársai közepes dózisú dopaminserkentővel kezelt Parkinson-kórban szenvedő betegeket tanulmányoztak, legalább kétéves utánkövetési idővel. Ez alatt a betegek mintegy negyedénél alakult ki valamilyen viselkedészavar. Magasabb dózisú gyógyszernél az arány még jelentősebb, a kutatók szerint három esetből egyben kell számolni viselkedészavarral. E kockázat miatt nemcsak a kezelőorvosnak, hanem a barátoknak, hozzátartozóknak is ébernek kell lenniük, hogy ha kell, megóvják a beteget az újfajta, önveszélyes viselkedéstől.

A kutatók ajánlása szerint a gyógyszer dózisának csökkentésére vagy a teljes leállásra is szükség lehet. Ez néhány nap, esetleg egy hónap alatt megoldhatja a váratlan gondot.

Animáció: HáziPatika.com

2011.04.05 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések