Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy vírus győzheti le a hasnyálmirigyrákot

kategória: Daganatos betegségek

A hasnyálmirigy-daganatba juttatott vírusinjekció elpusztította a rákos sejteket egérkísérletes modellben - olvasható a Journal of Virology márciusi számában. Ez a daganattípus egyike a leghalálosabbaknak, az ötéves túlélés alig 8 százalék. Mivel igazán hatékony kezelés nem létezik, ezért minden újfajta megközelítés jelentős lehet.

A hasnyálmirigyrákok 95 százaléka a mirigyek kivezetőcsövét bélelő hámsejtekből alakul ki. Valery Z. Grdzelishvili és az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai laboratóriumi körülmények között a hólyagos szájgyulladásért felelős vírus (VSV) hatását tesztelték. A többi vírussal szemben a VSV nagy előnye, hogy bejutásához nem szükséges speciális receptor, emiatt szinte minden típusú daganatsejtet képes megfertőzni. Szaporodása a sejtplazmában zajlik, így nem áll fenn annak veszélye, hogy egészséges sejteket daganatossá tenne. Emellett a vírus genetikai állománya könnyen manipulálható, így nagymértékben fokozni lehet specificitását, és egyes daganatsejtekkel szembeni hatékonyságát.

A vizsgálat során a VSV 13 hasnyálmirigyrák-sejtvonallal szembeni hatását tesztelték, melyet emberi daganatokból izoláltak.  Az eredményeket adenovírussal és RS-vírussal hasonlították össze. A VSV jóval hatékonyabbnak bizonyult, ráadásul azon vonalak esetén is elpusztította a daganatsejteket, melyek a többi kórokozóval szemben ellenállónak bizonyultak. A kutatók mindezt egérkísérletekben vizsgálták, a rákos sejteket az állat hasnyálmirigyébe juttatták be, ez az eredeti mikrokörnyezethez hasonló feltételeket jelent.

2012.03.28 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Menteni a menthetőt!

A csontritkulás is azok közé a betegségek, elváltozások közé tartozik, amelyeket könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. A helyes életmód mégis sokat segíthet, hatékonyabbá teheti a gyógyszeres kezelést.

tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések