Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy vírus győzheti le a hasnyálmirigyrákot

kategória: Daganatos betegségek

A hasnyálmirigy-daganatba juttatott vírusinjekció elpusztította a rákos sejteket egérkísérletes modellben - olvasható a Journal of Virology márciusi számában. Ez a daganattípus egyike a leghalálosabbaknak, az ötéves túlélés alig 8 százalék. Mivel igazán hatékony kezelés nem létezik, ezért minden újfajta megközelítés jelentős lehet.

A hasnyálmirigyrákok 95 százaléka a mirigyek kivezetőcsövét bélelő hámsejtekből alakul ki. Valery Z. Grdzelishvili és az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai laboratóriumi körülmények között a hólyagos szájgyulladásért felelős vírus (VSV) hatását tesztelték. A többi vírussal szemben a VSV nagy előnye, hogy bejutásához nem szükséges speciális receptor, emiatt szinte minden típusú daganatsejtet képes megfertőzni. Szaporodása a sejtplazmában zajlik, így nem áll fenn annak veszélye, hogy egészséges sejteket daganatossá tenne. Emellett a vírus genetikai állománya könnyen manipulálható, így nagymértékben fokozni lehet specificitását, és egyes daganatsejtekkel szembeni hatékonyságát.

A vizsgálat során a VSV 13 hasnyálmirigyrák-sejtvonallal szembeni hatását tesztelték, melyet emberi daganatokból izoláltak.  Az eredményeket adenovírussal és RS-vírussal hasonlították össze. A VSV jóval hatékonyabbnak bizonyult, ráadásul azon vonalak esetén is elpusztította a daganatsejteket, melyek a többi kórokozóval szemben ellenállónak bizonyultak. A kutatók mindezt egérkísérletekben vizsgálták, a rákos sejteket az állat hasnyálmirigyébe juttatták be, ez az eredeti mikrokörnyezethez hasonló feltételeket jelent.

2012.03.28 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Nyugdíjazás

6 kérdés - mire számítson az, aki visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe?

Az év elején búcsút vehettünk a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságtól, röviden - és alig másfél évtizede oly gyakran hallott - közkeletű nevén a "második pillértől".

tovább


Szponzorált hirdetések