Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Expressz immunerősítő szer

kategória: Gyógyszerészet

Tudósok kifejlesztettek egy olyan gyógyszert, mely villámsebességgel turbózza fel az immunrendszert, hogy az megküzdhessen az influenzához hasonló vírusokkal. A fehérvérsejt egy bizonyos típusának, az úgynevezett természetes ölősejteknek a hatékonyságát képesek növelni a szerrel. Ezek a természetes testőrök daganatos és vírus által fertőzött sejtekre vadásznak a szervezetben.

Beazonosítottak egy olyan hatóanyagot, mely javítja e sejtek képességét, hogy felismerjék és elpusztítsák a beteg sejteket, így új kezelési módszer állhat majd a vírusos fertőzésekben szenvedők rendelkezésére. A legyengült immunrendszert is erősíthetné, például csontvelő-átültetés és kemoterápia esetén. A kutatók bebizonyították, hogy hatékonyan védi meg az egereket az influenzától és a herpesz-szerű fertőzésektől. Jelenleg gyógyszergyárakkal dolgoznak együtt, hogy rák és vírusos megbetegedés gyógyítására fejlesszenek ki gyógyszereket.

Az Aix Marseilles Egyetem Immunológiai Központjában egereket manipuláltak genetikailag a kutatók: NK-sejtjeik felszínéről hiányzott az a molekula, mely normális körülmények között korlátozza a vírusokra és daganatos sejtekre adott reakciót. A sejtek ennek eredményeképpen sokkal erősebbek lettek. Kiderült, hogy ezek az egerek egészségesek maradtak akkor is, ha viszonylag magas dózisú, herpeszhez hasonló vírussal, illetve az influenza kórokozójával fertőzték meg őket. A kontrollcsoport tagjai ezzel szemben egy héten belül elpusztultak. Ezek után bukkantak rá az antitestre, mely képes blokkolni a falósejtek molekuláit, így ugyanazt a hatást fejtik ki.

Vivier professzor munkatársaival abban reménykedett, hogy ezt gyógyszer formájában is elő tudják állítani, hogy a rákos és vírusos betegséggel küzdők szolgálatába állítsák. "Már rendelkezésre áll ennek az antitestnek az emberi változata, és szeretnénk minél többféle helyzetben kipróbálni, hogy lássuk, miként a legalkalmasabb a kezelésekre - mondta el a kutató. - Mielőtt belekezdünk a klinikai kísérletekbe, meg kell még vizsgálnunk, hogy biztonságos és hatékony-e."

2012.01.31 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések