Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Világszerte csökken az idő előtti felnőttkori elhalálozások aránya

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Öregedés

Egy új jelentés szerint a szigetországok - Izland, Ausztrália és Málta - azon kevés ország közé sorolhatók, amelyekben alacsony a 15 és 59 év közötti idő előtti felnőttkori elhalálozások száma.

Több korábbi szovjet állam és afrikai nemzet zárja a sort a világszerte legrosszabb elhalálozási aránnyal. Kutatók azt találták, hogy az arányok a leginkább Ausztráliában (férfiak és nők között egyaránt) valamint Dél-Koreában (a nőknél) csökkentek. Az izlandi férfiak és a ciprusi nők büszkélkedhetnek a legalacsonyabb halálozási arányokkal.

Azonban sok országban - például Paraguayban, Kubában, Costa Ricában és Görögországban - a 15 és 59 év közötti emberek nagyobb eséllyel hunynak el most, mint 40 évvel ezelőtt.

A tanulmány eredményeit előzetesen Dr. Christopher Murray, a Washingtoni Egyetem egészségügyi statisztikusa jelentette április 26-án a The Lancet online kiadásában.

A tanulmányban a kutatók egy bizonyos képletet alkalmaztak annak a valószínűségének meghatározására, hogy a 15. életévét éppen betöltött személy meghal-e 60 éves kora előtt. Az elmúlt 40 év alatt ez a szám világszerte 34 százalékkal csökkent a nők között, míg a férfiaknál 19 százalékkal. A szerzők megjegyezték, hogy az Egyesült Államokban kicsi az elhalálozási arány csökkenése: kevesebb, mint évi 1,5 százalék.

A férfiaknál az első 5 legalacsonyabb elhalálozási aránnyal büszkélkedő országok: Izland, Svédország, Málta, Norvégia és Svájc, míg a nőknél: Ciprus, Dél-Korea, Japán, Görögország és Olaszország.

A kutatók megjegyezték, hogy évente körülbelül 24 millió 15-59 év közötti felnőtt hal meg, mely háromszor több, mint az 5 év alatti gyermekek elhalálozása. "Az idő előtti halálozás megelőzése ugyanolyan fontos a globális egészségpolitika számára, mint a gyermek túlélés fejlesztése" - írták a szerzők. "A globális egészségügyi szervezetnek ki kell szélesítenie a látókörét annak érdekében, hogy tanulhasson az Ausztráliában és Dél-Koreában alkalmazott lépésekből az idős kor megélésének biztosítása érdekében azoknak, akik elérték a felnőtt kort."

2010.05.25 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések