Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Világ Gyalogló Nap

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Programajánló

Az időjárás is kedvezni fog a Világ Gyalogló Nap (World Walking Day) magyarországi programjainak.
A világ 60 országához hasonlóan túrázókat és a kellemes sétát kedvelőket szólítják a szabadba az ország 122 helyszínén.
A szervezők azt szeretnék, ha minél többen élnék át a mozgás örömét és élveznék a természet szépségeit, életkorra való tekintet nélkül. Egészen kicsi gyerekek és idősek is tudnak a maguk tempójában, vagy segítséggel gyalogolni. Ez a mozgás nem megerőltető az ízületeknek, edzettséget sem igényel.

A nemzetközi mozgalmat még 1992-ben indították el, a Rio de Janeiro-i Föld-konferenciához kapcsolódva, hazánk 1999-ben lépett a rendező országok sorába, idén pedig már 82 ország gyalogol.

Az október 11-12-i hétvégén ezeken a helyeken várják friss levegőre vágyókat:
Baja (Bács-Kiskun megye): a Deák Ferenc Vízügyi Múzeumot tekintik meg gyaloglás közben a sétálók.

Hobolon és Pécsett (Baranya megye) az állatkertben tett séta után különböző ügyességi, játékos feladatokat rendeznek. Éjszakai túra lesz.

Vésztőn és Békéscsabán (Békés megye) tombolahúzással és közös tornával várják a gyaloglókat.

Szegeden (Csongrád megye) térképes feladatokat lehet kipróbálni a Ligetben szervezett sétán.

Székesfehérváron (Fejér megye) a gyaloglás után kötetlen beszélgetésre várják a mozogni vágyókat a természetvédelemről. A szervezők kiegészítő sportprogramokról is gondoskodnak (frizbi és petanque).

Bakonykútiban barlanglátogatással egybekötött sétára hívják a résztvevőket, közben megfigyelhetik a környék növény- és állatvilágát.

Győr-Moson-Sopron megyében a környezettudatos gondolkodással ismerkedhetnek a gyaloglók, ennek keretében szemétszedéssel kötik össze a Világ Gyalogló Napot.

Hajdú-Bihar megyében, több mint 40 helyszínen zajlik a rendezvény, a legtöbb helyen unokák és nagyszülők közös vetélkedője kíséri a gyaloglást. Több helyszínen kerékpártúra is kapcsolódik a programhoz.

Boconádról Pusztafogacsra (Heves megye) gyalogolnak, ahol a helyi lakosok tartanak ismertetőt a település történetéről.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében szintén tombolasorsolással színesítik a programot.

Komáromban (Komárom-Esztergom megye) a Monostori erődöt látogatják meg a Világ Gyalogló Nap alkalmából. Tatabányán testsúly, testzsír és vérnyomás mérést is végeznek a szervezők a résztvevők körében.

A Szécsényi résztvevők (Nógrád megye) a tanösvényen ismerkednek meg a hazai madár- és vízi világgal.

Cegléden, Csemőn és Sződön (Pest megye) a Pest Megyei Futóhéthez csatlakoznak a gyaloglók. Gödön pedig a Duna parton sétálhatnak a résztvevők.

A Deseda tó partján (Somogy megye) a páratlanul szép látvány jelenti a kiegészítő programot.

Tolna megyében a kiegészítő programok között szerepel a Nagymányoki tájház megtekintése, valamint ellátogatnak a Serenci erdészházhoz is.

Celldömölkön (Vas megye) a gyaloglást követően megemlékeznek az Aradi vértanúkra. Csögénél őshonos állatokat tekinthetnek meg, valamint gombaismerettel is gazdagodhatnak az érdeklődők.

Nagykanizsán (Zala megye) a gyaloglás után egészségügyi méréseken (vérnyomás-, vércukorszint mérés) vehetnek részt a gyaloglók. Ezen kívül szellemi totót is rendeznek, és előadásokat tartanak a mozgásról és az egészséges életmódról.

További információk:
Világ Gyalogló Nap

2008.10.10 15:44:49

forrás: HáziPatika.comSzponzorált hirdetések