Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vigye el az unokáját is - ingyenes szűrések és gyerekprogramok a Városligetben

kategória: Gyermek-egészségügy, Programajánló, Szív- és érrendszeri betegségek

Ingyenes szűrővizsgálatokkal, interaktív szakmai előadásokkal, tanácsadással, valamint különböző szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket szeptember utolsó vasárnapján a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány Budapesten a Városligetben, a Petőfi Csarnok tőszomszédságában levő Nagyréten. A Szívünk Napján a szervezők a szív- és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, valamint a megelőzés lehetőségeire, a munkahely egészségmegőrző szerepére kívánják felhívni a figyelmet - olvasható a rendezvényről kiadott sajtóaközleményben.

A vasárnapi rendezvényen a kilátogatók személyre szabott tanácsot kérhet a helyszínen lévő kardiológusoktól. Ezáltal szembesülhetnek egészségügyi állapotukkal. A mért adatok, eredmények dokumentálására a kockázatmérő füzet szolgál, amelyet minden érdeklődő hazavihet.

Médiatár főoldal
videó

Újraélesztés a Bee Gees ritmusára

Újraélesztés a Bee Gees ritmusára

Az eseményen megismerhetik az újraélesztés technikáját, hallhatnak magáról a megelőzésről is. A résztvevő szakemberek segítenek azoknak, akik szeretnének leszokni a dohányzásról, egészségesebben szeretnének táplálkozni, és a számukra legalkalmasabb sportolási lehetőséget keresik. A nagy színpadon interaktív szakmai előadásokat hallgathatnak meg, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy mennyire kell vigyáznunk magunkra, szívünk egészségére. Fókuszba kerül a nők, a sportolók egészsége, a munkahelyi egészségmegőrzés szerepe, valamint a kardiológiai rehabilitáció.
A szervezők a gyerekekről sem felejtkeztek meg, akik a rendezvényen játékos formában sajátíthatják el az egészséges életmód, táplálkozás alapismereteit valamint többféle játékban vehetnek részt. Ugyanakkor számtalan meglepetés is vár rájuk, az egyszervolt.hu mesefiguráival találkozhatnak, valamint a színes interaktív programok mellett különböző játékokban mérhetik össze tudásokat. Érdemes ringbe szállni, hiszen senki sem távozik üres kézzel. A bátrabbak felszállhatnak a hőlégballonra és megcsodálhatják a rendezvényt a "felhők" közül.

Az óvodások és az iskolások számára a szervezők a tavalyi évhez hasonlóan rajzversenyt hirdettek: "Te hogyan védenéd szíved egészségét?" címmel. A legjobb és a legötletesebb rajzok készítői különböző nyereményekkel lesznek gazdagabbak, az eredményhirdetésre a Szívünk Napján kerül sor.
Ezen túl lesz még Jóban- Rosszban közönségtalálkozó valamint számos sportbemutató és nyereményjáték teszik még érdekesebbé a központi rendezvényt.

Prof. Dr. Forster Tamás a Magyar Kardiológus Társaság elnöke a többi között a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban kiemelte, hogy korai stádiumban szűréssel fel lehet ismerni a betegséget. Felhívta a figyelmet arra, hogy változtatni kell a szűrővizsgálatok eddigi stratégiáján, rá kell ébreszteni az embereket arra, hogy a rizikó megismerését követően tegyenek annak elhárítása érdekében.
A tájékoztatón elhangzott, hogy a magyarok több mint fele szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról. Ezek az okok felelősek a szív- és érrendszeri halálozások csaknem 80 százalékáért. Dr. Nagy András a Nemzeti Szívalapítvány elnöke a munkahelyi egészségmegőrzés jelentőségére hívta fel a figyelmet, ugyanis a nem megfelelő munkahelyi miliő, a stressz is kiválthatja a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A neves szakember ugyanakkor mondandójában rámutatott arra, hogy a nők is egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis a hölgyek körében emelkedő tendenciát mutatnak a statisztikák a szívbetegségeket illetően.

Dr. Kiss Róbert a Magyar Kardiológusok Társaság főtitkára szerint nem elhanyagolható a munkahely egészségmegőrző szerepe sem, ezzel kapcsolatban a passzív dohányzást, mint egyik fontos kockázati tényezőt említette meg.
Prof. dr. Merkely Béla a Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke az újraélesztéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy ennek sajnos nincs hagyománya hazánkban, éppen ezért az újraélesztéssel kapcsolatos tudnivalókat, az ehhez kapcsolódó technikákat minél szélesebb körben kívánják megismertetni a laikusokkal.

2009.09.25 18:06:35

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések