Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vigye el az unokáját is - ingyenes szűrések és gyerekprogramok a Városligetben

kategória: Gyermek-egészségügy, Programajánló, Szív- és érrendszeri betegségek

Ingyenes szűrővizsgálatokkal, interaktív szakmai előadásokkal, tanácsadással, valamint különböző szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket szeptember utolsó vasárnapján a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány Budapesten a Városligetben, a Petőfi Csarnok tőszomszédságában levő Nagyréten. A Szívünk Napján a szervezők a szív- és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, valamint a megelőzés lehetőségeire, a munkahely egészségmegőrző szerepére kívánják felhívni a figyelmet - olvasható a rendezvényről kiadott sajtóaközleményben.

A vasárnapi rendezvényen a kilátogatók személyre szabott tanácsot kérhet a helyszínen lévő kardiológusoktól. Ezáltal szembesülhetnek egészségügyi állapotukkal. A mért adatok, eredmények dokumentálására a kockázatmérő füzet szolgál, amelyet minden érdeklődő hazavihet.

Médiatár főoldal
videó

Újraélesztés a Bee Gees ritmusára

Újraélesztés a Bee Gees ritmusára

Az eseményen megismerhetik az újraélesztés technikáját, hallhatnak magáról a megelőzésről is. A résztvevő szakemberek segítenek azoknak, akik szeretnének leszokni a dohányzásról, egészségesebben szeretnének táplálkozni, és a számukra legalkalmasabb sportolási lehetőséget keresik. A nagy színpadon interaktív szakmai előadásokat hallgathatnak meg, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy mennyire kell vigyáznunk magunkra, szívünk egészségére. Fókuszba kerül a nők, a sportolók egészsége, a munkahelyi egészségmegőrzés szerepe, valamint a kardiológiai rehabilitáció.
A szervezők a gyerekekről sem felejtkeztek meg, akik a rendezvényen játékos formában sajátíthatják el az egészséges életmód, táplálkozás alapismereteit valamint többféle játékban vehetnek részt. Ugyanakkor számtalan meglepetés is vár rájuk, az egyszervolt.hu mesefiguráival találkozhatnak, valamint a színes interaktív programok mellett különböző játékokban mérhetik össze tudásokat. Érdemes ringbe szállni, hiszen senki sem távozik üres kézzel. A bátrabbak felszállhatnak a hőlégballonra és megcsodálhatják a rendezvényt a "felhők" közül.

Az óvodások és az iskolások számára a szervezők a tavalyi évhez hasonlóan rajzversenyt hirdettek: "Te hogyan védenéd szíved egészségét?" címmel. A legjobb és a legötletesebb rajzok készítői különböző nyereményekkel lesznek gazdagabbak, az eredményhirdetésre a Szívünk Napján kerül sor.
Ezen túl lesz még Jóban- Rosszban közönségtalálkozó valamint számos sportbemutató és nyereményjáték teszik még érdekesebbé a központi rendezvényt.

Prof. Dr. Forster Tamás a Magyar Kardiológus Társaság elnöke a többi között a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban kiemelte, hogy korai stádiumban szűréssel fel lehet ismerni a betegséget. Felhívta a figyelmet arra, hogy változtatni kell a szűrővizsgálatok eddigi stratégiáján, rá kell ébreszteni az embereket arra, hogy a rizikó megismerését követően tegyenek annak elhárítása érdekében.
A tájékoztatón elhangzott, hogy a magyarok több mint fele szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról. Ezek az okok felelősek a szív- és érrendszeri halálozások csaknem 80 százalékáért. Dr. Nagy András a Nemzeti Szívalapítvány elnöke a munkahelyi egészségmegőrzés jelentőségére hívta fel a figyelmet, ugyanis a nem megfelelő munkahelyi miliő, a stressz is kiválthatja a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A neves szakember ugyanakkor mondandójában rámutatott arra, hogy a nők is egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve, ugyanis a hölgyek körében emelkedő tendenciát mutatnak a statisztikák a szívbetegségeket illetően.

Dr. Kiss Róbert a Magyar Kardiológusok Társaság főtitkára szerint nem elhanyagolható a munkahely egészségmegőrző szerepe sem, ezzel kapcsolatban a passzív dohányzást, mint egyik fontos kockázati tényezőt említette meg.
Prof. dr. Merkely Béla a Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke az újraélesztéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy ennek sajnos nincs hagyománya hazánkban, éppen ezért az újraélesztéssel kapcsolatos tudnivalókat, az ehhez kapcsolódó technikákat minél szélesebb körben kívánják megismertetni a laikusokkal.

2009.09.25 18:06:35

forrás: HáziPatika.com


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések