Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vigyázzunk csontjainkra!

kategória: Csontritkulás, Egészségügyi tájékoztatás, Öregedés

Hazánkban közel egymillió ember érintett a csontritkulás betegségben és évente mintegy 100 ezer csonttörést okoz az oszteoporózis - tudhattuk meg a szakemberektől október 20-án az immár hagyományosnak nevezhető Oszteoporózis Világnap sajtótájékoztatóján.


Prof. Dr. Horváth Csaba a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke a sajtó képviselői előtt elmondta, hogy 2006-ig példaértékűen működött a hazai oszteoporózis rendszer, de 2007-ben jelentős visszalépés történt az oszteoporózis ellátásban. A professzor sérelmezte, hogy a háziorvostól elvették az oszteoporózis vizsgálatra történő beutalás jogát, a csontsűrűség mérést is kevesebb alkalommal lehet elvégeztetni, mint korábban, és a diagnosztikai hozzáférésében is nehézségek támadtak.

Dr. Bors Katalin a Magyar Rehabilitációs Társaság vezetőségi tagja pedig a prevenció lehetőségeit hangsúlyozta a Világnapon: "Vigyázzunk csontjainkra, otthonainkban csökkentsük az elesések, balesetek kockázati tényezőit".
Egy csúszós szőnyeg, vagy egy földön, útban lévő vezeték akár végzetes is lehet - figyelmeztetett a szakember.

"A csontritkulás a csonttömeg fogyását, a csontszerkezet károsodását, illetve a csontok törékennyé válását jelenti. A leggyakoribb következmények a csigolya, csípőtáji és alkartörések, melyek visszafordíthatatlan életminőség-romláshoz vezethetnek" - ezt már Dr. Somogyi Péter, a "Ne Törj Program" magyarországi vezetője mondta.
Sokan sajnos még mindig nem elég tájékozottak a betegséget illetően, mert nem tudják, hogy egészséges életmóddal, több mozgással, a dohányzás és alkoholfogyasztás visszaszorításával igen is sokat tehetnek a csontritkulás megelőzése érdekében.
Magyarországon a mozgássérült emberek mintegy 30 százaléka csontritkulás miatt válik tartósan mozgássérültté! Ez azt jelenti, hogy ezek az emberek már a nyugdíjkorhatár előtt munkaképtelenné válnak, újabb súlyos terhet róva ezzel az amúgy is alulfinanszírozott ellátási rendszerre.
Az oszteoporózis egyébként jelentős társadalmi terhet jelent minden országra. A törések kezelése az európai országokban éves szinten 37 milliárd eurót emészt fel.

Szatmári Zoltán

2008.10.20 13:53:49

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések