Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vigyázzunk csontjainkra!

kategória: Csontritkulás, Egészségügyi tájékoztatás, Öregedés

Hazánkban közel egymillió ember érintett a csontritkulás betegségben és évente mintegy 100 ezer csonttörést okoz az oszteoporózis - tudhattuk meg a szakemberektől október 20-án az immár hagyományosnak nevezhető Oszteoporózis Világnap sajtótájékoztatóján.


Prof. Dr. Horváth Csaba a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke a sajtó képviselői előtt elmondta, hogy 2006-ig példaértékűen működött a hazai oszteoporózis rendszer, de 2007-ben jelentős visszalépés történt az oszteoporózis ellátásban. A professzor sérelmezte, hogy a háziorvostól elvették az oszteoporózis vizsgálatra történő beutalás jogát, a csontsűrűség mérést is kevesebb alkalommal lehet elvégeztetni, mint korábban, és a diagnosztikai hozzáférésében is nehézségek támadtak.

Dr. Bors Katalin a Magyar Rehabilitációs Társaság vezetőségi tagja pedig a prevenció lehetőségeit hangsúlyozta a Világnapon: "Vigyázzunk csontjainkra, otthonainkban csökkentsük az elesések, balesetek kockázati tényezőit".
Egy csúszós szőnyeg, vagy egy földön, útban lévő vezeték akár végzetes is lehet - figyelmeztetett a szakember.

"A csontritkulás a csonttömeg fogyását, a csontszerkezet károsodását, illetve a csontok törékennyé válását jelenti. A leggyakoribb következmények a csigolya, csípőtáji és alkartörések, melyek visszafordíthatatlan életminőség-romláshoz vezethetnek" - ezt már Dr. Somogyi Péter, a "Ne Törj Program" magyarországi vezetője mondta.
Sokan sajnos még mindig nem elég tájékozottak a betegséget illetően, mert nem tudják, hogy egészséges életmóddal, több mozgással, a dohányzás és alkoholfogyasztás visszaszorításával igen is sokat tehetnek a csontritkulás megelőzése érdekében.
Magyarországon a mozgássérült emberek mintegy 30 százaléka csontritkulás miatt válik tartósan mozgássérültté! Ez azt jelenti, hogy ezek az emberek már a nyugdíjkorhatár előtt munkaképtelenné válnak, újabb súlyos terhet róva ezzel az amúgy is alulfinanszírozott ellátási rendszerre.
Az oszteoporózis egyébként jelentős társadalmi terhet jelent minden országra. A törések kezelése az európai országokban éves szinten 37 milliárd eurót emészt fel.

Szatmári Zoltán

2008.10.20 13:53:49

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Aranyér: az idősek betegsége?

Az aranyér civilizációs betegség, amely a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás következménye. Az ötven felettieket ráadásul fokozottan érinti: minden második ember érintett.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések