Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vigyázzon! A sok alkohol érelzáródást okoz!

kategória: Alkoholizmus, Szív- és érrendszeri betegségek

Egy különleges útvonalat azonosítottak amerikai kutatók, amelyen keresztül a nagymértékű alkoholfogyasztás elősegíti az erek elzáródását.

Az acetaldehid - amelynek szintje az alkoholfogyasztás mértékétől függ - arra készteti a monocitáknak nevezett immunsejteket, hogy az érfalhoz tapadjanak és ott gyulladást okozzanak. Ez hozzájárul az erek beszűküléséhez, más néven az érelmeszesedéshez.

A tanulmány - amelyet a Rochesteri Egyetem Orvosi Központjában végeztek - kimutatta, hogy az ivási mintázatnak nagyobb hatása van a szív- és érrendszeri betegségekre, mint az összesen elfogyasztott alkoholmennyiségnek.

A kutatók elmondták, hogy az eredmények segíthetnek az érelmeszesedés elhárítását célzó új kezelési eljárások kifejlesztésében is. "A nagyfokú alkoholfogyasztás megnövekedett szívbetegség rizikóval társul és az új gyulladásos modell azt is megmagyarázza, hogyan" - mondta dr. John Cullen sebészorvos, a kutatás vezetője.

Az alkoholos italok etanolt tartalmaznak, amely a szervezetben acetaldehiddé alakul. "Az egyik kísérletünk értékelésekor azt tapasztaltuk, hogy - a nagyfokú alkoholfogyasztás során - a vérben megemelkedő acetaldehid szint mintegy 700 százalékkal növeli a monociták kitapadását az ereket bélelő sejtekhez" - mondta.

Az amerikai NIAAA (National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism) szerint mértéktelen ivásnak számít az, ha valaki két óra alatt férfiak esetén 5 vagy több, nőknél 4 vagy több italt fogyaszt el.

Néhány tanulmány azt állítja, hogy a rendszertelen és mértéktelen alkoholfogyasztás körülbelül kétszeresére növeli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. A kutatók szerint az amerikaiak 65 százaléka becsülhető rendszeres alkoholfogyasztónak és mintegy 15 százalékukra jellemző a mértéktelen ivás.

2008.12.11 08:47:18

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

10 dolog, ami miatt csontjainak segítségre lehet szüksége!

A csontritkulásnál döntő a korai felismerés, ezért nem árt, ha Ön is tudja, mire érdemes figyelnie, íme 10 dolog, ami miatt csontjainak segítségre lehet szüksége!

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések