Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vigyázz, kész: menopauza!

kategória: Nőgyógyászat, Öregedés, Változókor

A nők számára rendkívül fontos, hogy ismerjék biológiai órájukat és a menopausájuk várható időpontját, különösen mivel egyre több nő későbbi életkorban vállal gyermeket. Új felfedezéseket születtek azoknak a biomarkereknek a szerepéről, amelyek előre jelezhetik a menopausába való átmenet kezdetét.

"Az eredményeink megmutatják, hogy milyen gyorsan haladnak keresztül a nők a reproduktív életük különböző szakaszain" - mondta dr. MaryFran Sowers, a Michigani Egyetem professzora.

A dr. Sowers által vezetett kutatócsoport több mint 600 nő három különböző biomarker szintjének a reproduktív kor után következő, természetesen előforduló változásait vizsgálta. A kutatók eredményei szerint a vizsgált proteohormon-szintje alig mérhető szintre csökkent az utolsó menstruációs periódust megelőzően 5 évvel. Ez a csökkenés rámutat egy kritikus mozzanatra, amely során a nőknek valószínűleg olyan kevés petesejtje marad, hogy az egyre inkább megkérdőjelezi a fogamzóképességet.

A nők életkorát és a tüszőérést serkentő hormonszintjét (FHS) figyelembe véve négy különböző fázist írtak le a késői reproduktív periódustól az utolsó menstruációs periódusig.

"Ma már elég adatunk van arra, hogy leírjuk a reprodukciós öregedés folyamatát. Az nők szeretnék tudni, hogy mikor lesz az utolsó menstruációs periódusuk és erre ma már azt mondhatjuk, hogy ha elérnek egy bizonyos életkort és FSH szintet, akkor valószínűleg már a menopausa stádiumában vannak" - mondta dr. Sowers. Hozzátette: a csonttömeg csökkenés mértéke szintén összefüggésben áll a mért FSH szintekkel. Ha ily módon megállapítható, hogy a különböző reprodukciós fázisok melyikében vannak a nők, ez elősegítheti az egyes fázisok során tapasztalható egészségi komplikációk megértését is.

Animáció: HáziPatika.com

2008.10.30 14:10:01

forrás: Medipress


Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések