Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vigyázat: a szolárium életveszélyes!

kategória: Bőrgyógyászat, Daganatos betegségek


Brit kutatók eredményei szerint a rendszeresen szoláriumba járó harmincasokat az átlagosnál sokkal inkább fenyegeti a bőrrák kialakulásának veszélye - a tudósok erre négyezer alany vizsgálata során jöttek rá.
A brit rákkutatók szerint azok körében, akik 35 éves koruk előtt kezdenek szoláriumba járni, az átlagosnál legalább 75 százalékkal magasabb a melanoma (festékes bőrrák) kialakulásának esélye - a brit szoláriumozók mintegy 82 százaléka pedig ebbe a viszonylag tág kategóriába tartozik.

Nagy-Britanniában évente 9000 melanómás esetet regisztrálnak - a halálozási arány pedig meglehetősen magas e betegség esetében: az érintettek közül legalább 1800 ember hal meg. Az esetek száma sajnos megnégyszereződött az 1970-es évek óta: a melanómás betegek egyharmada 50 évesnél fiatalabb, s a 15-34 évesek körében ez a leggyakoribb rákos típusú megbetegedés.

A szoláriumozás divatja rohamosan terjed: minden harmadik brit nő és minden negyedik férfi szoláriumba jár, mert meggyőződésük, hogy ez biztonságosabb módja a barnulásnak, mint a napozás - kevesen tudják csak, hogy a mesterséges UV-sugárzás akár 15-ször is erősebb lehet, mint a sugárzó déli napé.

2008.04.09 08:45:24

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések