Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vigyázat a melegben a gyógyszerekkel!

kategória: Alkoholizmus, Asztma, Bőrgyógyászat, Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Magas vérnyomás, Öregedés, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás, Vészhelyzetek, katasztrófák

Idős korban különösen óvakodni kell a kánikulától, hiszen a nyári melegben könnyen kialakulhat hőkimerülés, hőguta, görcsök, akár még agyérkatasztrófa is, figyelmeztet az amerikai Nemzeti Öregedés Intézet.

Nem elég azonban a meleget kerülni, vannak tényezők, melyek tovább fokozhatják a meleg miatt kialakuló betegségek valószínűségét:

- korral járó bőrelváltozások (gyenge bőrkeringés, elégtelen verejtékmirigyek)
- szív-, tüdő- és vesebetegségek,
más, általános gyengeséget, vagy lázat okozó betegségek
magas vérnyomás,
- diétára kényszerítő betegségek (például veszélyes a sószegény diéta)
- vízhajtók, nyugtatók, szorongásoldók és egyes szívre, illetve keringésre ható gyógyszerek csökkenthetik a verejtéktermelést,
- sok különböző gyógyszer szedése (ám a felírt gyógyszereket emiatt nem szabad abbahagyni)
- jelentős túlsúly, vagy alultápláltság
- alkoholfogyasztás
kiszáradás.

Az életmód is befolyásolhatja a hő miatti betegségek kialakulását. Nem előnyös a forró lakónegyed, a meleg öltözet, a túlzsúfolt helyek látogatása, és fontos, hogy figyelembe vegyük az időjárási körülményeket. Az idős embereknek, különösen a rizikócsoportba tartozóknak, otthon kell maradniuk a forró és párás napokban.

Ha magasak a levegő szennyezettségét mérő értékek, még jobban oda kell figyelni. Akinek nincs otthon légkondicionálója, érdemes hűtött helyekre mennie, így például bevásárlóközpontokba, moziba, könyvtárba, vagy szociális szolgálatok által működtetett központokba. Lehetőleg családtagok, vagy barátok fuvarozzák ilyenkor az idős embereket.

Ha felmerül a meleg okozta betegség, azonnal el kell távolítani a beteget a napról, és hűvös, vagy légkondicionált helyiségben kell lefektetni. Folyadékpótlásra vizet, vagy gyümölcslevet ajánljunk, semmiképpen sem alkoholt, vagy koffeintartalmú italt. Célszerű egy hűvös fürdőt venni, vagy legalább hideg vizes szivaccsal lemosni a beteget. Segíthet a hideg vizes borogatás a csuklóra, nyakra, mivel ott a verőerek viszonylag közel futnak a felszínhez, és könnyen hűthetők.

Animáció: HáziPatika.com

2008.08.13 00:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Aranyér: kis duzzanattól a súlyos szövődményekig

Kellemetlen, de nem veszélyes betegség az aranyér, ám nem árt odafigyelni rá és kezelni. Nem csupán a kellemetlen tünetek és a fájdalom miatt, de egy aranyeres krízis akár azonnali sebészi beavatkozást is követelhet.

tovább

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!


Szponzorált hirdetések