Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vigyázat a melegben a gyógyszerekkel!

kategória: Alkoholizmus, Asztma, Bőrgyógyászat, Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Magas vérnyomás, Öregedés, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás, Vészhelyzetek, katasztrófák

Idős korban különösen óvakodni kell a kánikulától, hiszen a nyári melegben könnyen kialakulhat hőkimerülés, hőguta, görcsök, akár még agyérkatasztrófa is, figyelmeztet az amerikai Nemzeti Öregedés Intézet.

Nem elég azonban a meleget kerülni, vannak tényezők, melyek tovább fokozhatják a meleg miatt kialakuló betegségek valószínűségét:

- korral járó bőrelváltozások (gyenge bőrkeringés, elégtelen verejtékmirigyek)
- szív-, tüdő- és vesebetegségek,
más, általános gyengeséget, vagy lázat okozó betegségek
magas vérnyomás,
- diétára kényszerítő betegségek (például veszélyes a sószegény diéta)
- vízhajtók, nyugtatók, szorongásoldók és egyes szívre, illetve keringésre ható gyógyszerek csökkenthetik a verejtéktermelést,
- sok különböző gyógyszer szedése (ám a felírt gyógyszereket emiatt nem szabad abbahagyni)
- jelentős túlsúly, vagy alultápláltság
- alkoholfogyasztás
kiszáradás.

Az életmód is befolyásolhatja a hő miatti betegségek kialakulását. Nem előnyös a forró lakónegyed, a meleg öltözet, a túlzsúfolt helyek látogatása, és fontos, hogy figyelembe vegyük az időjárási körülményeket. Az idős embereknek, különösen a rizikócsoportba tartozóknak, otthon kell maradniuk a forró és párás napokban.

Ha magasak a levegő szennyezettségét mérő értékek, még jobban oda kell figyelni. Akinek nincs otthon légkondicionálója, érdemes hűtött helyekre mennie, így például bevásárlóközpontokba, moziba, könyvtárba, vagy szociális szolgálatok által működtetett központokba. Lehetőleg családtagok, vagy barátok fuvarozzák ilyenkor az idős embereket.

Ha felmerül a meleg okozta betegség, azonnal el kell távolítani a beteget a napról, és hűvös, vagy légkondicionált helyiségben kell lefektetni. Folyadékpótlásra vizet, vagy gyümölcslevet ajánljunk, semmiképpen sem alkoholt, vagy koffeintartalmú italt. Célszerű egy hűvös fürdőt venni, vagy legalább hideg vizes szivaccsal lemosni a beteget. Segíthet a hideg vizes borogatás a csuklóra, nyakra, mivel ott a verőerek viszonylag közel futnak a felszínhez, és könnyen hűthetők.

Animáció: HáziPatika.com

2008.08.13 00:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Felhők a szem előtt

A cataracta görög szó, vízesést jelent. A szemlencse elszürkülésével járó betegség valószínűleg azért kapta ezt a nevet, mert a beteg látása idővel egyre inkább olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül.

tovább

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések