Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vigyázat! Működik a tudatalatti reklám!

kategória: Gondolta volna?, Neurológia, Pszichológia

A tudatalatti üzenetekkel operáló reklámok egykoron nagy riadalmat és felháborodást okoztak világszerte, a botrány azonban lassan lecsillapodott, amikor kiderült, hogy a módszer valószínűleg nem működőképes.

Egy csütörtökön nyilvánosságra hozott kutatás eredményei alapján azonban újra felmerült a gyanú a tudatalatti reklámokkal szemben, az adatok szerint ugyanis ezek az üzenetek komolyan befolyásolhatják döntéseinket.

"Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a tudatalatti megérzések pontosabbak, és segítségükkel jobb döntéseket hozhatnak, mint tudatos gondolkodással. Így a döntéseik nagyban a tudatalatti asszociatív tanuláson múlnak" - nyilatkozta Mathias Pessiglione, a London Egyetem munkatársa.

Vegyünk például egy pókerjátékost, aki mindig tudja, mikor kell blöffölnie. Az ilyen játékosok általában tudatalatti információkat vesznek partnereiktől, amelyeket agyuk tudatos gondolkodáshoz nem köthető részei dolgoznak fel.

Korábbi kutatások során kiderült, hogy az emberek, a patkányokhoz és kutyákhoz hasonlóan igen érzékenyek a tudatalatti üzenetekre. A mostani kutatás során 18 és 39 év közötti férfiakat és nőket kértek meg, hogy nézzenek egy látszólag értelmetlen információkkal teli képernyőt. A képernyőn igen rövid időre két szimbólum villant fel bizonyos időközönként. A szimbólumok mindössze 33-50 milliszekundumig voltak láthatók, amely kevés a tudatos észleléshez.

Ezek után a résztvevőknek intuícióik segítségével ki kellett választaniuk több szimbólum közül azt a párat, amelyik a leginkább szimpatikus volt számukra. A kísérlet felénél, átlagosan 120 választás után a résztvevők egyre nagyobb számban választották ki a tudat alatt észlelt szimbólumokat.

Átlagosan a résztvevők az esetek 63 százalékában ismerték fel a tudat alatt észlelt szimbólumokat, bár néhányan még ennél is jobb eredményeket értek el. A tesztek során mágneses rezonancia vizsgálattal figyelték meg a résztvevők agyműködését, és kiderült, hogy a ventrális sztriátum nevű agyi régió felelős a tudatalatti vizuális ingerek észleléséért.

A fenti adatokból látható, hogy az emberek koránt sem immúnisak a tudat alatt érkező ingerekre, így az ilyen reklámok alkalmazásának mielőbbi felülvizsgálatát szorgalmazzák a szakemberek.

Animáció: HáziPatika.com

2008.09.02 10:10:01

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések