Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vigyázat! A gyorsétterem Alzheimer-kórt okoz?

kategória: Alzheimer-kór, Neurológia, Táplálkozás

A zsírban, cukorban és koleszterinben gazdag étrenden 9 hónapig tartott egerek agyában az Alzheimer-kór kezdődő tünetei fejlődtek ki. A vizsgálat eredményeiről a Karolinska Institutet (KI) svéd orvostudományi egyetem egy végzős hallgatójának szakdolgozata tartalmazta, amely utal arra, hogy egy napon hogyan válhat majd megelőzhetővé ez a nehezen kezelhető betegség.

Az Alzheimer-kór a demencia (elbutulás) leggyakoribb formája, jelenleg közel 90 000 pácienst érint Svédországban.


A kór hátterében megbúvó okok ma is rejtély tárgyát képezik, ám vannak ismert kockázati tényezői. A leggyakoribb egy bizonyos génvariáns, amely az apolipoprotein E termelését szabályozza, ami közreműködik a koleszterin szállításában. A génvariáns neve apoE54, és a lakosság 15-20 százalékában fordul elő.

Szakdolgozatában Susanne Akterin az emberi apoE54 hatásait utánzó, genetikailag módosított egereket vizsgált. Az egereket kilenc hónapig zsírokban, cukrokban és koleszterinben gazdag étrenden tartották, amely a legtöbb gyorséttermi étel tápanyagtartalmát jellemzi.

"Ezen egerek agyának vizsgálatakor az Alzheimer-kórra hasonlító kémiai elváltozásokat figyeltünk meg" - közölte Dr. Akterin, aki jelenleg a KI Alzheimer-kór Kutatóközpont posztgraduális munkatársa.

Az Alzheimer-kórban szenvedőkben megfigyelt neurofibrilláris köteg, a tau, amelyhez a kísérleti egerekben a foszfát csoportok rendellenesen fokozott mennyiségben kapcsolódtak. Ezek a kötegek meggátolják a sejtek normál működését, amely végül a halálukhoz vezet. Dr. Akterin és kutatócsoportja hozzátette, hogy az élelmiszerek koleszterinje csökkenti egy másik agyi vegyület, az Arc fehérje szintjét, amely az emlékek tárolásában játszik szerepet.

"Most azt gyanítjuk, hogy a zsírok és a koleszterin nagymértékű bevitele olyan genetikai faktorokkal, mint az apoE54, kombinálva hátrányosan hathat számos agyi vegyületre, ami hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához" - közölte Susanne Akterin.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az oxidatív stresszként ismert jelenség szintén fokozhatja az Alzheimer-kór kockázatát. Dr. Akterin szakdolgozatában bebizonyította, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők agyában két hibásan működő antioxidáns van, amely az idegsejtek pusztulásához vezethet.

"Összességében az eredmények adnak némi támpontot avval kapcsolatban, hogyan válhat megelőzhetővé az Alzheimer-kór, ám további kutatások szükségesek e téren, mielőtt bármilyen tanácsot adhatnánk a lakosságnak" - közölte.

Animáció: HáziPatika.com

2008.12.02 07:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Üres már a fészek

A gyermekek "kirepülése" a családi fészekből az "üres fészek szindrómát" hagyja maga után. Mi történik ekkor a házastársi kapcsolattal? Mi marad a fészekben?

tovább

Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések